Type Here to Get Search Results !

Прота Слободан Јокић у емисији "Питајте свештеника": Светитељство је загрљај са Христом

У недељу, 8. октобра 2023. године, гост новог издања емисије "Питајте свештеника" на таласима Радио-Светигоре, био је протопрезвитер-ставрофор Слободан Бобан Јокић, архијерејски намесник никшићки.


Звучни запис емисије


У уводном делу емисије архијерејски намесник никшићки је тумачио перикопу из Јеванђеља по Луки (Лк. 5, 1-11), у којој слушамо о чудесном риболову. Прота Слободан је указао на важност дијалога који Господ води са апостолом Петром, а који је жив и делатан, али и кадар да учини чудо једино и искључиво када човек на реч Божју одговара на прави начин. 

"Одговор на реч Божју је императив којег морамо бити свесни, јер шта год да радимо у животу, то требамо чинити претходно призивајући благослов Божји, тако све чинећи у име Божје и уз помоћ Божју", поучио је прота Слободан.  

"Једина права истина је Христос, то су апостоли Петар и Павле препознали и следујући Христу који је Пут, Истина и Живот, постали су ловци људи. Било којим послом да се бавимо ми можемо да сведочимо овом свету други начин живота, да они изван Цркве дођу и виде шта је Црква као Тело Христово. Вера је живи однос и непрестана комуникација, то у овом јеванђелском зачалу сведочи апостол Петар који на реч Христову одговара послушањем и делатним одговором", истакао је, између осталог, протопрезвитер-ставрофор Слободан Јокић тумачећи јеванђелско зачало које се са храмовних амвона произноси у осамнаесту недељу по празнику свете Педесетнице. 

У наставку емисије отац Слободан је учинио осврт на празник Светог апостола и јеванђелиста Јована Богослова. Присећајући се студентских дана у окриљу параклиса који је посвећен љубљеном ученику Господњем, прота Слободан је указао на велики значај овог апостола који је сведок љубави о којој и сам благовести у свом јеванђељу. Будући да је празник Светог Јована Богослова имендан Епископа Јована (Пурића), отац Слободан се емотивно присетио старих острошких дана када је владика Јован био острошки игуман неуморно сведочећи делатну љубав. Поред тога, гост емисије је са радошћу истакао да садашњи игуман острошки архимандрит Сергије достојно седи на трону острошких игумана и наставља дело великих игумана чије дело је утемељио Свети Василије Острошки који је велики домаћин и најбољи од нас. 

Архијерејски намесник никшићки је говорио о благословеном значају доласка Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија у Црну Гору, и указао да долазак сваког српског патријарха златним словима бива записан у историји. Прота је најавио да ће део моштију Светог Спиридона након Подгорице походити Никшић и благословити његове житеље. 

У наставку емисије отац Слободан је одговарао на питања слушалаца Радио-Светигоре. Одговарајући на питање да ли је хришћанима допуштена мрзовоља, никшићки протојереј је указао да мрзовоља не сме бити трајно стање, а искорак и одговор на реч Божју од помоћи су да човек савлада сва она лоша стања. Труд и неодустајање су тајна сваког успеха, јер оно што је човеку немогуће Богу је могуће, закључио је прота Слободан. 

"Скрушеност је прихватање воље Божје. Стање скрушености је прихватање онога што нам је Господ даровао, то је унутарње стање бића човечијег", рекао је отац Слободан одговарајући на питање слушаоца који је поставио питање шта је скрушеност. У наставку је пастирски посаветовао да другога човека гледамо као ближњег трудећи се да то буде искрено и истински. Скрушеност је позив на преображење наше природе. 

Говорећи о милости и жртвоприношењу, прота Слободан је, поред осталог, рекао: "Форма је нешто што нам помаже да се пројави суштина, јер суштина је смисао и циљ. Милост је оно што жели Господ да са љубављу живимо у заједници са другим људима. Господ тражи од нас да успех нашег ближњег буде и наш успех."


Приредила редакција портала "Ризница"

Рубрика