Type Here to Get Search Results !

Љепота храма: Приказ 316. броја Светигоре

Уочи празника Лучиндана угледао је свјетлост дана 316. број Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Тему празника покрива уводна бесједа митрополита Амфилохија из 2013. године „Благодаримо Господу што нас је походио“.


Нови број је готово тематски јер је посвећен десетој годишњици освећења Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици. Почев од насловне стране, скоро половина листа сликом и ријечју преноси атмосферу празновања са дочеком Његове светости патријарха српског господина Порфирија. Објављене су пригодне бесједе са тог свечаног дводневног догађаја, двије бесједе домаћина − митрополита Јоаникија, поздравно слово Његове светости патријарха Порфирија, бесједа угледног госта митрополита Крфа, Паксона и Дијапонтијских острва Нектарија, слово архимандрита Методија изговорено на свечаној академији десетогодишег јубилеја храма.

У склопу свечности било је и полагање и освећење камена темељца цркве и гимназије „Светога Саве“ у Подгорици, о чему свједочи  фоторепортажа „Храм који ће чувати идентитет и градити мостове“.

Као што је Xрам Христовог васкрсења дао духовни смисао Подгорици, како је речено у једној од бесједа, тако је и храм у Бару оплеменио наше приморје и поводом седме годишњице његовог освећења, протојереј-ставрофор Гојко Перовић одржао је једно предавање о непролазној љепоти храмова, које се нашло међу корицама нове Светигоре.

Странице њеног лучинданског броја обогатио је текст епископа пакрачко-славонског Јована (Ћулибрка) „Сећање на жртве Јасеновца ће надживети све нас“, затим дио предавања др Мила Ломпара „Његош као класични песник српске културе“ (I), са манифестације Његошеви дани, саопштење на Научном скупу „Бока у огледалу историјског наслеђа“ др Будимира Алексића „О именовању језика у прошлости Боке которске“, текст Николе Милованчева „Срби Црногорци у Пероју (Истра) 1771. године: Тражимо свештеника који познаје наш матерњи српски језик“, и коначно путопис „Лорето“ Оливере Балабан.

На самом крају су редовне рубрике Архив  и Љетопис Митрополије, као и помен у коме се Светигора опростила од проте Петра Дајковића.


Марија Живковић


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика