Type Here to Get Search Results !

Отет храм Украјинске православне цркве у селу Лугу у Закарпатју


Ујутру 11. новембра 2023. године, у селу Лугу, Раховски округ у Закарпатју, непозната лица у маскирној униформи и фантомкама приватне безбедносне агенције „Армор“, уз подршку полиције и војске, исекла су браве и зазела цркву Светог Духа Украјинске православне цркве. Ово је саопштио Савез православних новинара.


На страници на друштвеној мрежи настојатеља храма протојереја Владимира Легача објављен је видео пренос инцидента.

Нападачи су затворили капију и блокирали улаз на територију за парохијане. Према њиховим речима, правили су „попис имовине“ заједнице Украјинске православне цркве. Једна од парохијана, која је успела да уђе у храм и снима, нападнута је, телефон јој је избијен из руку и она је избачена ван храма.

Црква Светог Духа  је подигнута 2008. године трудом ове парохијске заједнице.

Дана 30. јула 2023. године, група мештана села, међу којима су били и унијати, али не и чланове Црквене општине, одржали су илегални „збор“ како би цркву пребацили под „ПЦУ“.

Међутим, парохијска заједница цркве Светог Духа, на парохијском састанку одржаном 23. јула, једногласно је изгласала да остане у саставу Украјинске православне цркве. Своју одлуку верници су унели у протокол и писмено изнели начелнику Закарпатске обласне државне администрације и директору Одељења за културу Обласне државне администрације. Заједница има фиксно чланство.

2. септембра неколико десетина људи, предвођених „свештеником“ „ПЦУ“ Русланом Кочержуком, покушало је да упадне у храм. Парохијани су успели да одбране свој храм.

У недељу, 12. новембра, парохијани при цркви Свеог Духа Украјинске православне цркве били су принуђени да служе Литургију на улици, у дворишту дома старешине цркве Владимира Легача. Снимак богослужења објављен је и на друштвеној мрежи свештеника.

Око стотину парохијана се молило на отвореном. Према речима чланова заједнице, истог дана, у отетој цркви Светог Духа представници „ПЦУ“обавили су „богослужење“, којем је присуствовало свега неколико људи.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru