Type Here to Get Search Results !

БОЖИЋНИ ПОСТ

Прота Гојко Перовић: Бог нам кроз Цркву даје да видимо и окусимо вјечни живот

 

На недјељни дан, када Црква Христова молитвено прославља Св. краља Милутина – служена је Света литургија у подгоричком храму Великомученика Ђорђа.


Свештеним евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, архијерејски намесник подгоричко-колашински, уз саслужење протојереја-ставрофора Милете Кљајевића и ђакона Луке Павићевића док је молитвено учествовао протојереј Јован Радовић.

За пјевницом на литургијске возгласе одговарали су полазници Школе појања Свети Ђорђе, под руководством проте Јована Радовића.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се началствујући свештенослужитељ, прота Гојко Перовић:

,,Слава Богу који нас је опет сабрао у овај недјељни дан да изображавамо Тајну вечеру Господњу и долазак Мироносица и Апостола на празан Христов Гроб“, поручио је отац у подгоричком храму, подсјећајући на два јеванђелска догађаја (празан Христов Гроб који испуњен Анђелима указује на свјетлост вјечнога живота и Трпезу Господњу, са које се хранимо Небеском храном) – који су основа нашега литургијскога сабрања.

,,Ми добијамо храну из живота у који тек треба да дођемо. Како? Сабрањем на празном Христовом Гробу и изображењем Тајне Господње вечере!“, нагласио је отац, наводећи ријечи Господње, који је рекао Ако не једете моје Тијело и не пијете моју Крв – немате Живот вјечни!

“Од када су те ријечи речене до данас, та Тајна се не може људским језиком објаснити нити превести ни на какво приземније објашњење”, објаснио је отац, додавши да то остаје Тајна – Тијело и Крв Господња; залог и слика Христовога страдања, Васкрсења и предуслов да ми окусивши то, јачамо у себи вјеру.

Прота је указао да смо створени за нешто веће и нешто друго. И да не бисмо овај живот проводили као затвореници у тамници – Бог нам је дао да кроз Цркву Његову, сваке недјеље, сабирајући се на празном Христовом Гробу –  видимо свјетлост и мирис Вјечнога живота. И не само да видимо већ и окусимо.    

,,Спасавамо се благодаћу, а не својим дјелима; наша дјела пред Богом су ништавна јер нам Бог све даје као незаслужени поклон, који се не може платити ни зарадити. То добијамо на поклон и наше је да само Богу благодаримо на тим даровима. То је извор наше етике“, поручио је отац, нагласивши да је велика  разлика, да ли наш врлински живот спроводимо да бисмо зарадили нешто, да бисмо Бога нечим задужили, јер то није добро и производи велики осјећај кривице и депресију.

,,Свако од нас има неки свој начин да захвали Богу на неком незаслуженом дару. Ми смо преобилно даровани и због тога треба свуда да се захваљујемо Богу. Нека нас Бог чува у тој својој јеванђелској и васкрслој науци у вјекове вјекова, амин“, поручио је прота Перовић у подгоричком храму.

Потом су сви они који су се припремали приступили Светој чаши, у Светој тајни причешћа.

Протиница Надица Радовић одржала је час  вјеронауке полазницима Школе Свети Ђорђе, која дужи низ година постоји при овом древном храму.

Затим је заједничарење свештенослужитеља и парохијана настављено у Светогеоргијевском дому.


Извор: Радио Светигора

Рубрика