Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован: Потребно нам је и телесно и духовно здравље


У недељу 23. по Подесетници, 12. новембра 2023. године, верни народ села Неменикуће радосно је Његово Преосвештенство Епископа шумадијског г. Јована, који је началствовао литургијским сабрањем, у храму светих апостола Петра и Павла у селу Неменикуће.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник крушевачке епархије протојереј-ставрофор Драги Вешковац, архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, декан ПБФ У Београду протојереј Зоран Ранковић, гост из епархије крушевачке јереј Мирољуб Симеуновић, гост из београдско карловачке митрополије јереј Глигорије Марковић, јереј Драгиша Богићевић, јеромонах Марко (Марковић) сабрат манастира Тресије, ђакон Стеван Илић и ђакон Бојан Миленовић.

По прочитаном јеванђелском зачалу, Епископ Јован обратио се сабраном верном народу, између осталог, рекавши: Нека је благословен данашњи дан и наше сабрање у овоме светоме храму где смо дошли да се Богу помолимо и где смо дошли да служимо Божанствену Литургију у овоме светоме дану, дану када се овде пред нама налази одежда нашег светог краља Милутина, кога данас наша Црква празнује. Радујем се што ћемо се данас поклонити одеждама његовим, које су биле на његовом светом телу, а ви знате и сећате се оне приче јеванђелске како Божанствена енергија дејствује и преко одеће, а то нам најбоље показује онај пример жене грешнице, жене крвоточиве која је казала “Само да се дотакнем ресе (краја) одежде Христове, ја ћу оздравити“. Па, нека Господ подари да и ми оздрављамо, браћо и сестре, и духовно и телесно. Треба нам и једно и друго здравље. Јер чим оболимо духовно онда обољевамо и телесно, и обрнуто. Ја се данас радујем што сте ви овде дошли, радујем се што су дошли браћа свештеници из других епархија, али ја посебну радост данас имам да вам представим декана богословског факултета, дивног човека, научника, али човека који, смем да кажем, мада ће се он можда непријатно осећати, човека који има црквену свест. Он ће се данас обратити свима нама са својом беседом, па да га саслушамо, а вама драги оче декане још једном од срца хвала. Нека благослов Божији и благодат Духа Светога, који дејствује и преко ове одежде светога краља, буде са вама и са свима нама.


Извор: Епархија шумадијска