Type Here to Get Search Results !

Слава манастира Зочиште


Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је Свету архијерејску литургију на празник Светих Козме и Дамјана, 14. новембра 2023. године, уз саслужење Његовог преосвештенства Епископа новобрдског г. Илариона, викара Патријарха српског у манастиру Зочиште, који је данас прославио славу.


Владика Иларион је у беседи рекао да је “велика привилегија бити данас на овоме месту”, “јер треба на страшном месту постојати”: “То је трајан глагол, а не нешто што се уради у једном тренутку, тако да хришћанин треба да постоји свакога дана и избори се за онај савршени закон слободе и да постојано пребива у њему.”

Преосвећени Епископ Иларион је поучио сабране да када кажемо – воли ближњега свога као самога себе, то значи да волиш њега у дубини свестан да је он твоје биће, да си то ти: “Ти када волиш некога заправо волиш самога себе у Господу Исусу Христу, ти себе изграђујеш, ти живиш у другом, ти себе проналазиш у другоме, јер тек постајеш жив онда када те други види, када ти други својом љубављу даје постојање. Ми без себе смо ништа и зато је цео живот пут исцељења.”

На крају светог евхаристијског сабрања освештани су славски дарови.

У навечерје празника Светих врача Козме и Дамјана, у манастирској цркви крај отвореног кивота са моштима служено је празнично бденије са петохљебницом. Бденије је служио Владика новобрдски Иларион, уз саслужење игумана манастира Бањска оца Данила и још девет свештенослужитеља из Рашко-призренске, Београдско-карловачке и Нишке епархије. Са певнице су својим анђеоским гласовима службу пратили појци манастирски који се окупљају са разних страна, као и свештеници и професори Призренске богословије. Сабрани су на крају прилазили моштима Светих бесребреника и целивали их, а Владика Иларион их је помазивао уљем “на исцељење душе и тела”. Потом је у манастирској трпезарији припремљена трпеза љубави за све.


Извор: Митрополија црногорско-приморска