Type Here to Get Search Results !

Верници испунили прогоњени украјински женски манастир поводом прославе чесне иконе


Више од 10 архијереја, мноштво свештенства, велики број монаха и монахиња и верних Украјинске православне цркве испунило је у понедељак 6.11.2023. Богојављенски манастир у Кремењецу на празник највеће манастирске светиње.


Божанску Литургију за празник чудотворне Иконе Богородице Свих жалосних радост началствовао је епархијски архијереј  - митрополит тернопољски Сергеј уз саслужење још десет архијереја УПЦ, међу којима и митрополит Владимир, игуман Успенске Почајевске лавре, јавља Виничка епархија.

Бденије претходне ноћи одржано је у потпуности уз свеће, пошто је струју искључио Државни историјско-архитектонски резерват/парк Кремењец-Почајев који је легално власник манастира и који покушава да монахиње истера из њихове обитељи већ дуже од 30 година.

Сестре  монахиње алармирају због прогона упереног против њих најмање од септембра. Музеј је прошлог месеца избацио УПЦ и из њене саборне цркве у Кремењецу.

Упркос малтретирању манастира и његовог сестринства од стране државе, на Литургију је дошло толико верника поклоникаа да су испунили саборну цркву до последњег места.

Током богослужења узнесене су посебне молитве за мир, за прогоњену Цркву и за све који страдају.  После богослужења је манастирска чудотворна икона Свих жалосних радост ношена у литији око манастира.

* * *

Манастир Богојављења у Кремењецу основан је као мушки манастир у првој половини 17. века. Године 1725. преузимају га гркокатолици унијати и враћају се у православље тек 1839. године. Манастир је 1953. године претворен у женски манастир, а до 1959. године у њему је живело 67 сестара. 29-30. јула 1959. године манастир је затворен и црква је коришћена као фискултурна сала, док је у манастирском конаку била смештена болница.

Занављање манастира почело је 26. августа 1990. године, када је чудотворна икона Мајке Божје Свих жалосних радост, која се пре револуције чувала у манастиру, а после затварања пренетау Почајевску лавру, у литији пренета на своје пређашње место. Монахиње су се вратиле у манастир 1991. године.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com