Type Here to Get Search Results !

Синод Православне цркве у Америци прибројао сабору светих Матушку Олгу Аљаску


Свети синод (сабор) Православне цркве у Америци одлучио је на заседању у Чикагу ове недеље да блажену Матушку Олгу приброји сабору светих.


Матушка Олга (†1979) дуго је поштована на Аљасци, широм Америке и у иностранству. Остала је упамћена као скромна мајка, бабица и свештеникова супруга која је била испуњена љубављу према свима, а посебно злостављаним женама.

Њеним заступништвима и ходатајству приписују се многа чуда, од којих се нека могу прочитати у чланцима „Матушка Олга Михаил: Помоћница у васпостављању дела руку Божјих“ и „Да ли ће Блажена Олга бити прва православна светитељка Северне Америке?" (на енглеском).

Проглашењем Синода она заиста постаје прва православна светитељка Северне Америке, а  прослављаће се сваке године 28. октобра/10. новембра, као и на празник Свих светих Америке у другу недељу по Духовима.

У прогласу Светог Синода о прослављању нове свете Олге наводи се да је

„Свети архијерејски синод Православне цркве у Америци саслушао молбу Преосвећеног Алексија, епископа ситског и аљаског, изнету у његовом писму Његовом Блаженство митрополиту Тихону од 2. новембра 2023. године, у вези са прослављањем слушкиње Божје, праведне Матушке Олге.“

У овом писму Његово Преосвештенство епископ Алексеј каже: „Пишем Вашем Блаженство у вези са престављеном слушкињом Божјом и верном православном хришћанком, Матушком Олгом Николајем из Кветлука, познатом побожним народима Кускоквима као Арсамкук. Њена смиреност, њена великодушност, њена побожност, њено трпљење и њена несебична љубав према Богу и ближњима били су добро познати у селима Кускоквима током њеног овоземаљског живота. Њено старање око тога да утеши у патњама и жалостима људи такође је пројављена након њеног живота кроз благодатне показатеље верницима широм не само Аљаске, већ и целе Северне Америке. Први народи Аљаске су уверени у њену светост и велику делатност њених молитви. Из тог разлога, након молитвеног разматрања, ја, Алексеј, епископ ситски и аљаски, овим путем упућујем званичну молбу Вашем Блаженству као Предстојатељу Православне цркве у Америци да започне процес да, ако је то по вољи Божјој, доведе до њеног пројављења светом.”

Свети синод је, молитвено размишљајући о овој молби и уважавајући и препознавши верници да верници Аљаске и шире уважавају њено благочешће, једногласно утврдио да је дошло време за прослављење Матушке Олге, чиме је  испунио наде и молитве благочестивих православних хришћана. широм Аљаске и целог света.

ЗАТО, сабравши се на Свечаном сабору у Саборној цркви Свете Тројице у Чикагу, Илиној, под председавањем Блажењејшег Тихона, архиепископа вашингтонског и митрополита све Америке и Канаде, Ми, чланови Светог синода Православне цркве у Америци, овим одлучујемо и одређујемо да се приснопамјатна слушкиња Божија МАТУШКА ОЛГА приброји светима. Једним умом и једним срцем решавамо и да се њени часни остаци сматрају за свете мошти; да се њој у част састави посебна служба; да се њен празник слави 10. новембра (28. октобра по старом стилу) на празник Свих светих Северне Америке, у недељу другу по Духовима; да се свете иконе осликају у част новопрослављене светитељке по канонима Светих васељенских и помесних сабора; да се њен живот објави за назидање верних, да се име нове светитељке саопшти предстојатељима свих сестринских Цркава ради уписа у њихове календаре; и да се свештенству, монаштву и верницима наше Цркве благовремено саопшти датум и место одржавања њеног Прослављења…“

У потписује, заједно с митрополитом Тихоном, још 11 архијереја.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com