Type Here to Get Search Results !

Презвитер Дејан Трипковић: Одсуство љубави је пакао


Јеванђељска прича о изгону злих духова у крдо свиња (Лк 8, 26- 39) налази се у сва три синоптичка јеванђеља и, према мишљењу многих теолога, најтежа је за тумачења међу новозаветним причама. Писац нам у њој указује на постојање нечистих, демонских сила које нападају човека, улазе у њега и муче га, али које Господ Христос побеђује. Још од наших прародитеља, ђаво куша човека, окреће га против Бога, против природе и заповести Божјих, које чувају лик Божји у човеку, навео је свештеник Дејан Трипковић, тумачећи овај одломак у емисији „Сведочења“. 


Запоседнути човек о коме говори ова прича је живео у гробовима, необучен и чинио је под утицајем демона много тога што је друштвено неприхватљиво. У њему је био легион- војска демона. Али, при сусрету са Господом Христом, видимо да је Он јачи од њих. 

„Ђаво зна ко је Бог и зна против кога се бори. При сусрету са Господом Христом, демон који проговара из човека моли Спаситеља да га не мучи. Мука је за њега присуство Божје као што људи не могу да поднесу присуство човека који им је учинио нешто лоше. Одсуство љубави је пакао“, објаснио је отац Дејан Трипковић. То стање, саветује он, требало би да превазилазимо тако што ћемо волети и своје непријатеље, на шта нас упућује Господ Христос.


Извор: Радио Источник