Type Here to Get Search Results !

Бивши холандски глумац и луткар Џозеф ван ден Берг, који је постао православни монах и испосник, упокојио се у Господу


Некадашњи познати холандски глумац и луткар Џозеф Ван ден Берг, који је постао православни монах и пустињак, упокојио се у Господу 13. октобра 2023. године у 74. години живота у манастиру Преображења Гсподњег у Сохосу код Солуна у Грчкој, где је недавно пресељен избог нарушеног здравља. Опело му је обављено 17. октобра у истом манастиру где је и сахрањен.


Џозеф је рођен у Берсу (Холандија) 22. августа 1949. године. Био је веома познат глумац 1970-их и 1980-их у својој земљи. У почетку је био неверник и ожењен човек са четворо деце. Џозеф је касније започео успешну каријеру путујућег луткара, наступајући за децу. Затим је постављао сопствене представе у позоришту за децу и одрасле. Ван ден Берг је путовао по целом свету, посећујући многе земље од Аустралије до Канаде. Осамдесетих година прошлог века Џозеф Ван ден Берг је за свог брата, који је био тешко болестан и био у инвалидским колицима, извео своју последњу представу „Стоп чекању“. 14. септембра 1989. требало је да изведе ову представу у културном комплексу Де Сингел у Антверпену, али се изненада догодило нешто сасвим неочекивано.

Ван ден Берг је почео да се обраћа публици још пре почетка свог наступа, најављујући да се опрашта од позоришта:

- За мене је све готово. Ја тражим стварност. Не могу више да кажем ништа што није истина. Поздрављам се са свима вама. С тим у вези, мој позоришни живот је завршен. Одлазим. Биће боље за све вас. Новац који сте уплатили, биће вам враћен на благајни. Видимо се касније.

Публика је била запањена. Да ли је то било озбиљно или само позориште?

Јосиф Ван ден Берг је примио православну веру годину дана касније пошто је посетио старца Софронија (Сахарова) у Есексу (Енглеска), старца Порфирија Кавсокаливита у Атини и старца Пајсија Светогорца на Светој Гори. И даље је радио на неколико представа, али никада нису изведене.

Од јула 1991. Џозеф Ван ден Берг је почео да живи као пустињак: прво на наткривеном паркингу за бицикле поред градске куће у граду Неријнен, касније у самоизграђеној капели у дворишту свог суседа сељака. Нови начин живота бившег глумца нису игнорисали медији: на пример, морао је да даје интервјуе 1993. и 2001. године; њему су посвећени програми на холандском телевизијском каналу NCRV 1995. и 2020. године. Године 2007. снимљен је филм „Више не играм” о његовом животу и верским ставовима.

У септембру 2014, 25 година након свог наглог одласка из позоришта, Џозеф Ван ден Берг је накратко изашао из изолације и вратио се у културни комплекс Де Сингел у Антверпену на разговор. Било је то за време позоришног фестивала и желео је да представи своју биографију: „Јосеф ван ден Берг – од луткара до глумца Христа (Jozef van den Berg, van poppenspeler tot acteur van Christus),коју је написао Френсис Јонкер, и говори о свом збогом.

У августу 2023. Ван ден Берг је напустио Неријнен и преселио се у грчки град Сохос, где је умро у манастиру Преображења Господњег.

Царство небеско новоупокојеном монаху Џозефу (Јосифу)!


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru