Type Here to Get Search Results !

Монашење у манастиру Светог Саве у Горњој Лијесци


Манастир Светог Саве у селу Горња Лијеска код Вишеграда добио је 11. новембра 2023. године своју прву игуманију у личности високопреподобне мати Доротеје (Ђурић).


На вечерњем богослужењу Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом рукопроизвео је монахињу Доротеју у достојанство и звање игуманије тог манастира уручивши јој игумански штап и напрсни крст.

Високопреподобна мати Доротеја је рођена 11. новембра 1953. године у Ужицу. Замонашена је 12. јула 2009. године и манастиру Дубочици код Пљеваља. Године 2018. добила је канонски отпуст из Епархије милешевске за Митрополију дабробосанску. Одлуком и митрополита Хризостома од 17. августа 2018. године постављена је за намесницу манастира Горња Лијеска код Вишеграда.

Истог дана митрополит Христостом је замонашио по чину мале схиме расофорну монахињу Нектарију (Цвијановић), сестру манастира Светог Саве у Горњој Лијесци код Вишеграда, давши јој ново монашко име Магдалина по Светој Марији (Благој Марији) Магдалини. Чину монашења присуствовали су монаси и монахиње из манастира Добруна, Пјеновца, Вардишта, Добрунске Ријеке и Грађеника, свештеници из Вишеграда и Борика, верници и пријатељи манастира Горња Лијеска.


Извор: Митрополија дабробосанска