Type Here to Get Search Results !

Свети краљ Драгутин – ктиторска слава храма Светог Ахилија у Ариљу

Вечерњим богослужењем уочи славе началстовао је протонамесник Мирко Крупниковић, парох бајинобаштански уз саслужење протојереја Топаловић Добринка, пароха каленићког и проте Милана Поповића, пароха прилипачког. 


На крају вечерње прота Добринко нам је у својој краткој беседи објаснио сво житије Светог краља Драгутина и свих светих кроз све векове, рекавши – само оно време које сте провели у молитви се рачуна у живот, све остало је губљење времена!

На дан славе радост нам је употпунио наш духовни отац и пастир, Епископ Јустин, који је у име свих нас Ариљаца принео Богу Оцу бескрвну жртву, уз саслужење: архимандрита студеничког Тихона, и архијерејских намесника: моравичког, протојереја-ставрофора Милуновић Гмитра, рачанског, протојереја-ставрофора Лукић Милинка и пожешко-ариљског протојереја Стевић Драгана, и старешине храма пожешког, протојереја Главоњић Боже и протонамесника Крупниковић Мирка. Анђелска служба, произношења прозби, поверена је архијерејском ђакону Симић Стефану и ђакону Срећковић Ненаду.

После јеванђељског читања, народу се обратио архимандрит Тихон рекавши да је једино и право прослављање Светих Божијих људи и Светих ктитора храмовних кроз Свету Литургију, јер једино у њој имамо могућност да сећајући се прошлих времена имамо и предокус будућих времена и Царства Божијег, које тек има доћи…

Радост Цркве Божије настањене у Ариљу, увећана је рукоположењем вероучитеља ужичког Јанковић Драгана у чин ђакона, а Црква је једногласно потврђивала да је он достојан своје службе.

По старом добром српском обичају братија светоахилијевског храма припремила је богату трпезу љубави за званице и путнике намернике.


Извор: Епархија жичка