Type Here to Get Search Results !

Прослављена ктиторска слава манастира Грачанице

У манастиру Грачаница свету архијерејску Литургију служио је Епископ рашко-призренски г. Теодосије, уз саслужење великог броја свештеника и свештеномонаха наше Епархије, као и великог броја верног народа. На светој Литургији појали су богословци из Призрена, као и монахиње манастира Грачаница.


У својој беседи, Епископ Теодосије је тумачио речи Јеванђеља “ко жели да буде први, тај треба свима да служи“(уп. Мт 20, 27), а као пример је навео Светог краља Милутина.

,,Господ је у овај свет дошао како би Он служио, а не Њему да служе. У цркви Христовој је правило да већи служе мањима и то су знали и свети апостоли који су следовали доброг Пастира.  То су знали архијереји Божији, истински следбеници Христови. Христов пример су следовали и благочестиви цареви и краљеви, који су били помазани светим миром. Они су знали да је њихова улога да служе народу, а не да сав народ служи њима. Такви су добри пастири у цркви Божијој, такви су били пастири и у роду нашем, почев од светога Стефана Немање, а и пре њега имамо светог Јована Владимира и друге владаре који су имали страха Божијег. Од самог почетка они су знали да је у Христу спасење, а не у човеку. Тако и свети краљ Милутин кога данас прослављамо, имао је Христа као пример за служење ближњима. Моћан владар, можда један од најмоћнијих на овим просторима свога времена, који се није преузносио, већ је смирено стајао пред Господом, гледајући Њега као доброг Пастира и учио се од Господа како треба напасати своје стадо. И народ српски је познао глас свога пастира и следовао га је. Свети краљ Милутин је подигао много светиња. Последња његова задужбина и најлепша, јесте управо манастир Грачаница. Храм у коме се сада молимо Богу, Краљ Милутин је принео Господу. “


Извор: Епархија рашко-призренска