Type Here to Get Search Results !

Митрополит Теодосиjе (Снигирjев): „Захтев друштва“ да се забрани УПЦ jесте фалсификат

Захтеви да локални савети доносе антицрквене одлуке произашли су из једног координационог центра.

Такозвани „захтев друштва“ да се забрани Украјинска православна црква јесте фалсификат који је подметнут у регионе из једног координационог центра. Ово је рекао митрополит черкаски и каневски Теодосије у  интервjуу  заштитнику људских права Олегу Денисову.

Владика је навео пример како се гласало о антицрквеним иницијативама у органима власти Черкаске области.

„Градски савет Черкаса одлучио је да  апелује или на забрану УПЦ на територији Черкаске области или на Врховну Раду да забрани УПЦ широм целе земље што је пре могуће.

Три пута је таква одлука донета ( једном, очигледно им се чинило да није довољно), и сва три пута су расправе, полемике које су вођене у сали Градског савета, праћене дискриминаторским изразима, отвореним безобразлуком, а понекад и увредама верника Украјинске православне цркве. Штавише, доношењем оваквих дискриминаторних одлука и употребом такве реторике која подстиче верску мржњу, посланици уопште не осећају да крше члан 161. Кривичног законика Украјине. Истовремено ја сам, на пример, као и многи други архијереји и свештеници наше Цркве, оптужен за кршење овог члана 161, јер смо водили теолошку расправу и осуђивали неке канонске или еклисиолошке аспекте наших противника, „Православне цркве Украјине“.

У овом случају [посланици] доносе дискриминаторну одлуку која је супротна Уставу, а реторика је најоштрија – до директних позива на ликвидацију Украјинске православне цркве, а истовремено – без реаговања Службе безбедности Украјине или тужилаштва. Штавише, када наши верници понекад дођу у полицију и изјаве да је ова или она јавна личност говорила, на пример, на локалној телевизији и позивала на укидање Украјинске православне цркве, те изјаве се не прихватају...

Што се тиче регионалног савета, тек трећи пут су успели да натерају посланике да прихвате такав апел и он буде упућен  Врховној ради. Зашто су их натерали и зашто трећи пут? Наиме, у Регионалном савету, по свему судећи, постоји већи проценат посланика који имају савест, и који разумеју шта се дешава у земљи, и да ће за то морати да одговарају пред Богом, а можда и пред правосуђем овде, на земљи. И тако су се опирали колико су могли,“ рекао је митрополит Теодосије.

Према речима владике, уочи оваквог гласања код њега су дошли поједини народни посланици и казали да су „принуђени да гласају“ за одређене одлуке против УПЦ, и пошто такве резолуције или апели никога ни на шта не обавезују и немају никакве правне последице, гласаће, али ће остати на страни Бога и Цркве.

„Али рекао сам им: Не можете то да радите. Онда они који су још имали савести, или нису учествовали у гласању или су били уздржани и гласали против. А зашто не може да се тако гласа, чак и ако таква одлука не повлачи правне последице? Па, јер она, с једне стране, обликује јавно мњење, а с друге, и сама делује као нека врста јавног мнења,“ објаснио је митрополит Теодосије.

Како је напоменуо владика, захтеви да локални савети доносе овакве одлуке произашли су из јединственог координационог центра – о томе су говорили сами народни посланици.

„И оно што смо претпоставили, сада се заправо показало. Чујемо како посланици Врховне Раде говоре: „Видите, имамо захтев друштва. 80% градских и регионалних савета тражи од Врховне Раде да забрани УПЦ – то је захтев друштва“. То је фалсификат, а не захтев друштва! А посланици добро знају да је тај фалсификат, овај вештачки, фалсификовани „захтев друштва“ у регионима наметнут од Централног координационог центра за прогон Украјинске православне цркве“, нагласио је митрополит Теодосије.

Владика је у свом интервјуу говорио и о ситуацији са Сретенском црквом Украјинске православне цркве у Черкасима, коју су одузеле присталице ПЦУ 3. августа 2023. Сада је храм празан.

„Овај храм је, као и већина заробљених храмова, празан, ту нема ко да оде да се помоли“, рекао је владика. – Двоје-троје људи на недељним „службама“. А у прошлости није било где да падне јабука.“

Митрополит је подсетио на то да су „одлуку“ о преношењу сретенске парохије у састав ПЦУ донели запослени у буџетским организацијама, које су окупиле на стадиону, иако је стварна заједница цркве потврдила своју оданост Украјинској православној цркви на свом легитимном парохијском састанку.

„Записник са овог састанка је уредно оверен и достављен државној управи Черкаске области. Штавише, Правно одељење Черкаске епархије доставило је упозорење државном регистратору о могућим нападима од стране освајача. Ни протокол ни упозорење не само што нису узети у обзир, већ вероватно уопште нису ни разматрани. Нико нам није дао одговор на наше захтеве, на захтеве да се не врши нелегалне регистрације,“ рекао је владика.

Он је напоменуо да су у протеклих годину и по дана присталице ПЦУ, уз подршку локалних власти, одузеле неколико десетина цркава заједницама УПЦ у Черкаској епархији.

„Постоји ред, постоји политички вектор по коме функционери делују – чак и они који су нас јуче уверавали у своју љубав према Цркви, рекли су да ће помоћи и ни у ком случају неће продати своју веру за вечеру и своју Цркву у којој су крштени, крштени им родитељи, мајке, дједови,“ нагласио је митрополит Теодосије.


Превела Јелена Бујевич


Извор: Рravlife.org