Type Here to Get Search Results !

Презвитер Далибор Чкојић: За добра дела нема ограничења


У старозаветно доба дан суботни био је успомена на Творца света, Који се седмог дана одмарао од стварања, али и на избављење јевреја из египатског ропства. Стога, субота је била дан одмора. Али, напомиње Свети Владика Николај, одмор за душу јесте да чини добра дела. Због тога Господ Христос чини исцељење згрчене жене, упркос прекору књижевника у синагоги, објаснио је јереј Далибор Чкојић, тумачећи Свето јеванђеље по Луки, зачало 71, у коме је описано исцељење жене која је имала духа немоћи осамнаест година. 


Како кажу Свети Оци, она је била толико згрчена да није могла да се усправи и лицем погледа Господа. Околина се плашила и згражавала над њеним изгледом, а и избегавала је. Поред свих тих проблема, она је схватала да је Господ Творац и дошла у храм. Стајала је у углу, нису јој дали ни да приђе Христу. Он јој, по Својој личној жељи, пружа исцељење, али нажалост постоје људи који се противе томе. „У овој причи су, како је говорио Владика Николај, показани богољубље, човекољубље и самољубље. Богољубље и човекољубље показује Господ Христос, а самољубље старешина синагоге“, указао је отац Далибор Чкојић. 

Господ је створио суботу и може да исцељује у суботу. У овој причи видимо да се Господ понаша као добри пастир, показујући и нама како треба да се понашамо према болеснима-  да помогнемо, утешимо и пружимо пријатељство. „За добра дела и хришћанске врлине нема ограничења и управо их у данима одмора треба чинити, јер тако негујемо своју душу на богочовечанском путу“, једна је од поука оца Далибора Чкојића упућених слушаоцима емисије „Сведочења“.


Извор: Радио Источник