Type Here to Get Search Results !

Митрополит дабробосански посетио храм у Зеници


У сриједу, 27. децембра текуће 2023. године, Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански, званично је посјетио ЦО Зеницу. Након посјете светом храму и сагледавања општег стања истог Високопреосвећени је разговарао да паросима зеничких парохија протојерејом Марком Малешом и јерејем Драженом Анџићем.


Сагледавши опште стање храма Рођења Пресвете Богородице, који је угрожен великом количином влаге и хладноће у храму те загађеношћу ваздуха у Зеници, Високопреосвећени је покренуо иницијативу за заштиту како самог храма, тако исто и његових фресака које су веома угрожене, а неке оштећене до те мјере да се не могу препознати.

Иначе, треба истаћи да је фреске овог светог храма осликао познати фрескописац Драгомир Јашовић (1937-2022). Оно што овај храм чини посебним јесу фреске митрополита дабробосанских од Саве Косановића до Владислава Митровића и свештеномученика епархија у БиХ-ни. Очигледно је и сасвим извјесно да то није дјело руку легедарног зографа Јашовића већ неких других аматера фрескописаца којих није недостајало у 8-ој деценији прошлог (ХХ) вијека. Односне фреске су у постору звоника и хорске галерије.


Извор: Митрополија дабробосанска