Type Here to Get Search Results !

И у ратном стању Витлејем је прославио Рођење Христово

Упркос неким критикама, хришћани који светкују Божић по новом календару нису желели да се одрекну богослужбене прославе у Исусовом родном месту на Западној обали.


Витлејем је у жалости. Јаслице на Тргу јасала су тамносиве, дете умотано у бело платно, између рушевина и бодљикаве жице, као у ратном стању, препуном избеглица из Газе. У оваквој атмосфери хришћани у Витлејему су у недељу увече прославили Божић у знак сећања на рођење доносиоца мира Исуса Христа пре 2.000 година. Тихо, у скромном амбијенту, без помпе, јарких светла и гласне музике, али са јасном поруком љубави и помирења.

Упркос неким критикама, хришћани нису желели да се одрекну литургијског празника у Исусовом родном месту на Западној обали. А латински патријарх кардинал Пјербатиста Пицабалла, који је предводио божићну мису у цркви свете Катарине поред цркве Рођења Христовог, искористио је прославу да упути хитан апел за прекид крвопролића, за заштиту цивила, посебно деце, и за праведно решење блискоисточног сукоба.

Али овога пута у Витлејему није било само туге, град је био и празан и напуштен. Због затварања Западне обале и упозорења о путовању, на Божић готово да није било посетилаца. Продавнице сувенира, икона и дубореза у којима би у нормалним временима била гужва затворене су, а многи становници су у тешкој економској ситуацији. Ово посебно погађа скоро трећину хришћана, од којих већина зависи од туризма.

Патријарх је у својој беседи хитно позвао на прекид рата у Гази, наставак дијалога и решење за палестински народ. Прекид ватре није мир, упозорио је он. Он је позвао велике силе да пронађу праведна и коначна решења за народе Блиског истока. У „трагедији овог тренутка“, више нема времена да се ограничите на краткорочне тактике или теоријске спекулације, рекао је он.

Није имао на уму само једну страну. „Моје мисли су без разлике са свима, Палестинцима и Израелцима, са свима погођеним овим ратом, са онима који тугују и плачу и чекају знак блискости и топлине.“ А посебно се обратио Гази, са њених два милиона становника и само 1.000 хришћана, пружајући им наду и дивећи се њиховој храбрости. Истовремено је апеловао на све Цркве у свету „да нас подрже у овом трагичном рату“.

За разлику од претходних година, палестински председник Махмуд Абас због ратних обавеза овога пута није присуствовао богослужењу, али је послао велику делегацију.

Латински  патријарх је стигао у Витлејем у подне на Бадње вече и по кишном времену прошетао градом до 1.500 година старе цркве Рођења Христовог. У његовој пратњи био је ватикански министар за социјална питања, кардинал Конрад Крајевски, кога је папа послао у Свету земљу као свог мировног изасланика за Божић. Како је нагласио новинарима, желео је да посети друштвене центре у Светој земљи, разговара са људима и потом обавести папу о ситуацији. На лицу места је желео да се „моли, ћути и моли се“.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at