Type Here to Get Search Results !

Естонија: Хомосексуалне везе озакоњене

Од Нове године тзв. хомосексуални бракови су озакоњени у Естонији, што је чини првом бившом совјетском државом која је учинила овај потез. Игноришући позив највећих верских заједница у земљи, естонски Парламент је у јуну изгласао легализацију хомосексуалних бракова, одредивши да та одлука ступи на снагу 1. јануара 2024. године.


Нацрт закона прошао је прво читање 22. маја, а 20. јуна за њега је гласало 55 чланова Парламента, 34 против и 1 уздржан.

Поред бенефиција у вези са имовином, становањем и наслеђем, нови закон такође дозвољава супружнику истог пола да усвоји дете свог супружника уз сагласност биолошких родитеља, који задржавају првенствена права.

Обе православне јурисдикције у Естонији (Москва и Цариград) издале су саопштење у одбрану брака у мају након што је влада првобитно одобрила нацрт закона, после чега је у јуну уследило саопштење Савета цркава Естоније, у којем су обе православне јурисдикције.

Црква у Грчкој тренутно води исту битку. Влада је недавно изјавила да намерава да легализује геј бракове упркос протестима Светог синода Грчке цркве, појединих архијереја и светогорске монашке Свештене општине.


За наш портал превод са енгелског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com