Type Here to Get Search Results !

Суд одбио тужбу Украјинске православне цркве по питању употребе черниговских саборних цркава

Украјински судови задали су ове недеље још један ударац Украјинској православној цркви. Суд у Чернигову одбио је у уторак, 23. јануара 2024, молбу Черниговске епархије да се продуже уговори о коришћењу саборних храмова Свете Тројице и Преображења Господњег у граду, саопштава Информативно-просветно одељење УПЦ.


У новембру, након прегледа 18 објеката државног Националног архитектонског и историјског резервата/парка Древни Чернигов, међу којима и неколико цркава и манастира, Министарство културе и информационе политике Украјине одлучило је да затвори православне цркве, али остави отворене расколничке цркве.

Верници немају сада приступ моштима неколико светитеља које се налазе у черниговским црквама. Министарство тврди да су све цркве УПЦ у лошем стању, док се за расколничке цркве каже да су у добром стању.

Инспекцију  светих места обављали су маскирана наоружана лица која су блокирала улаз у цркве и тако спречавала вернике да уђу на молитву и богослужење.

Черниговска епархија је била поднела тужбу, тражећи да обавеже Национални резерват да продужи уговоре о закупу са Преображенским храмом и архитектонским споменицима манастира Свете Тројице, али је тужба одбачена.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com