Type Here to Get Search Results !

Свети синод Цариградске патријаршије против геј бракова


Свети синод Цариградске патријаршије, на свом заседању 25. јануара 2024,  разматрао је питање хомосексуалних бракова и усвајања деце о којем се  тренутно расправља у Грчкој.


Цариград има на десетине епархија у Грчкој, међу којима и епархије на острву Криту, чији је Епархијски синод такође издао саопштење прошле недеље. Архијереји Грчке цркве такође су у уторак једногласно гласали против геј бракова и усвајања деце.

Константинопољски синод је поновио став Цркве против хомосексуалних бракова. Његово саопштење гласи:

„Свети и свештени синод, под председавањем Његове Свесветости Патријарха васељенског, на свом редовном заседању данас, у среду, 24. јануара 2024. године, кад је разматрао питање склапања брака између особа истог пола и у вези с тим његовог усвајања у Грчкој, подсећа благочестиву паству Свесветог васељенског престола на обавезујућу одлуку Светог и великог сабора Православне цркве (Крит, јун 2016), да „Црква не дозвољава својим члановима да склапају истополне заједнице или било који други облик саживота осим брака“, као „заједнице мушкарца и жене у Христу“, која „сачињава 'малу цркву; или икону Цркве“ („Света тајна брака и његове сметње“, 1.10 и 4)…“

Међутим , представници владе у Грчкој јасно су ставили до знања да намеравају да легализују геј бракове и усвајање деце без обзира на глас Цркве.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com