Type Here to Get Search Results !

Кардинал Уругваја одбија благосиљање хомосексуалних парова

Ватиканска изјава „Fiducia supplicans" не наилази само на отпор у Африци. – Утицајни католички гласови у Латинској Америци такође одбијају да дају благослов хомосексуалним паровима.


Уругвајски кардинал Данијел Стурла изјаснио се против благосиљања хомосексуалних парова и тако се успротивио новој линији Ватикана. Надбискуп Монтевидеа је за уругвајски лист Ел Паис рекао да је јасно да свештеник благосиља све људе. „Када људи дођу и траже мој благослов, ја га увек дам.“ Када је посетио затвор, на пример, благословио је све. „Сећам се, када се расправљало о закону о транссексуалцима, били смо у процесији у парохији Сан Игнацио, и неки транс људи су дошли и тражили мој благослов, и ја сам им дао свој благослов. Али  је нешто друго благословити хомосексуални пар“, рекао је Стурла.

Целокупно предање Цркве говори да то није могуће учинити. Штавише, ово упутство изазива забуну, јер дозвољава благослов, али не и обред. „Укратко, верујем да људи могу бити благословени, али не као парови. Света тајна брака постоји само за хетеросексуалне парове, мушкарца и жену,“ рекао је Стурла.

Према речима надбискупа, документ је нејасан: „То је не, али и да, и да, али и не“. Сам документ каже да не жели да мења учење Цркве. Стога он претпоставља „да морамо задржати постојећу црквену праксу, односно благосиљати све људе који траже благослов, али не и истополне парове“.

Надбискуп сматра да је у реду ако Црква жели да се приближи људима и да хомосексуалцима пружи осећај да припадају  Цркви, јер је Црква ту за све; али постоје одређена правила. „Не можете благословити и невенчани пар. Не можете благословити бракове за које сама Црква каже да нису у складу са Божјим планом", рекао је Стурла. У Уругвају ће Црква задржати постојећу праксу док се ситуација не разјасни. „Документ је изазвао неспоразуме.“ У Африци је, на пример, наишао на велико одбацивање.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at