Type Here to Get Search Results !

Ваљево: На сцени Музичке школе „Живорад Грбић“ одржана Светосавска академија

Данас је свака српска школа позвана да постане прекрасни живи храм Светога Саве и училиште нове науке, која преображава човека у Богочовека, једна је од поука беседе коју је у част највећег Србина свих времена произнео јереј Душан Ђаковић на традиционалном сабрању, којим у Ваљеву отпочиње прослављање Савиндана, а чију организацију потписују Епархија ваљевска и Ваљевска гимназија. Свечаној академији присуствовао је Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, градоначелник Лазар Гојковић, представници јавних установа и бројни гости


Тропаром Светом Сави у извођењу Црквеног хора „Хаџи Рувим“ отпочело је  славословље утемељитељу јеванђељске просвете и вере у Христа Господа, рођење Му и васкрсење, путоказу у вечни живот српском народу. Славећи Светог Саву, уздижемо се из времена у вечност, јер он- учитељ наш стоји близу нас као дародавац идентитета, Цркве, државе, саборности и наде. Трајност његовог дела огледа се у врлинама, у темељима седмоврате Жиче, преко Царске Лавре Хиландара, Пећи и Цетиња, па све до Америке и Аустралије, где и данас горе светосавска кандила. Управо о трајности дела Светог Саве слово је упутио јереј Душан Ђаковић, докторанд Богословског факултета у Атини. Указавши да је празник Светог Саве – празник истинитог пута, који води у истинити живот, отац Душан Ђаковић је истакао да тог дана славимо аутентичног крманоша, који васпоставља потпуно нову Крмчију, где се стари човек обнавља у новог, а изгубљен проналази свој непатворени образ. 

Једино вером можеш упознати оригинални лик Светог Саве и, гледајући, открити, сазнати и разумети човека као божанску вредност. Зато је спомен Светог Саве у нашем народу кључни оријентир у потрази за човекољубљем и људскошћу која бледи у дигиталној ери… Као истински просветитељ, Свети Сава надилази све интелигенције и виртуелне реалности, због чега несумњиво својом јеванђељском просветом може да просветли пагански дух модерног човека- истакао је отац Душан Ђаковић као својеврсну опомену савременом човеку који, удаљен од истинских вредности, своју децу „приноси“ олтарима технолошког напретка. Светосавска просвета, закључује проповедник, је изнад просвете Истока и Запада, јер је на првом месту небеска- божанска, а не земаљска, илити етничка. 

Стиховима Владике Николаја „Знаш ли ко те љуби силно?“ инспирисан је музичко- сценски рецитал, аутора наставника српског језика и музичке културе Анђелке Јеремић и Марка Томића, којег су извели рецитатори школе, у сарадњи са Дечјим хором „Емануил“ под управом Вање Урошевић. Комад дочарава живот младог принца Растка Немањића и, за српску историју најважнији, тренутак његове одлуке о примању монашког пострига, који ће трасирати духовни пут којим српски народ вековима корача. Програм је заокружен заједничким извођењем Химне Светом Сави Црквеног хора „Хаџи Рувим“, Дечјег хора „Емануил“ и Хора Ваљевске гимназије.


Извор: Епархија ваљевска