Type Here to Get Search Results !

Наоружани људи брутално туку украјинске хришћане и одузимају им цркву


Као што се дешавало стотинама пута последњих година, још једну православну цркву су насилно заузели украјински националисти и расколници.


Крајем 2018. године је цариградски патријарх Вартоломеј, заједно са владом САД и Украјине, створио расколничку „Православну цркву Украјине“ и од  тада присталице ове структуре рутински нападају све оне који исповедају православну веру и краду њихове светиње.

Група мушкараца у војној униформи је 8. фебруара 2024, уз помоћ наоружаних полицајаца, покушала да заузме цркву светих Петра и Павла у селу Ленковци у Черновичкој области, јавља Савез православних новинара. Када су локални верници покушали да бране своју цркву, били су насилно нападнути.

Као што се често дешава, испољавању насиља претходило је гласање мештана да се црква утера у расколничку организацију под патронатом Цариградске патријаршије противно жељи православних хришћана у селу.

На друштвеној мрежи се појавило неколико видео снимака на којима се види како је неколико парохијана брутално претучено.

Према сајту First Cossack, иста група људи заузела је још једну цркву у Черновечкој епархији само два дана раније. Епархија черновичка јавља да су цркве заузели ангажовани милитанти из безбедносне компаније Тигрис.

Чак и када се хришћани били нападају, Епифаније Думенко, поглавар цариградске ПЦУ, био је у истој области, поново објављујући да у Украјини нема верског прогона.

„Колико жучи треба имати у души да би тако нешто рекао?“ Епархија черновичка пита кад је у питању Думенкова пропаганда.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com