Type Here to Get Search Results !

Белоруска црква обележава 185-годишњицу сабора који је 1,5 милион унијата повратио у Православље


Прославе у част 185-годишњице Полоцког сабора који је поново сјединио белоруске и литванске унијате са Православном црквом 1839. године одржане су у недељу, 3. марта 2025, у древном граду Полоцку.


Празнично славље почело је Литургијом у Саборном храму Свете Софије, једној од најстаријих цркава у Белорусији. Богослужењем је началствовао митрополит мински и заславски Венијамин, патријаршијски егзарх све Белорусије, уз саслужење још неколико архијереја и већег броја свештеника, преноси собор.би.

Саборна црква Свете Софије, обновљена после разорног рата у 18. веку на темељима византијске катедрале из 11. века, била је сведок судбоносне одлуке унијатских архијереја и свештенства да се врате у крило Православне цркве, чији је главни покретач био је унијатски епископ (касније православни митрополит литвански и вински) Јосиф (Семашко).

Белоруска црква је разматрала могућност канонизације овог великог ујединитеља, а 2018. проглашена је годином митрополита Јосифа у Белоруском егзархату.

Пре 185 година митрополит Јосиф је окупио епископе и свештенике и уз Божју помоћ поништио Брестску унију из 1596. године, по којој је један број православних епископа напустио Цркву и ставио се под власт папе, стварајући тако Унију.

Две године пре одржавања овог сабора митрополит Јосиф је започео прикупљање потписа од унијатског свештенства које је желело да се врати Православљу. Само 2% белоруског и литванског унијатског свештенства противило се, а сабор у Саборној цркви Свете Софије отворен је у Недељу православља 1839. Као плод сабора, више од 1.600 парохија, са више од 1,6 милиона парохијана поново  су сједињени са светим Православљем, а они су  преци савремене средишње и западне Белорусије.

Полоцки сабор је окончао тешка времена непријатељства и мржње, а  залагањем Јосифа древна православна Полочка епархија успела је да се врати својим древним и јединственим духовним, црквеним, друштвеним, политичким, научним и образовним изворима и плодовима.

На богослужењу је епископ полоцки Игњатије прочитао посланицу белоруског Светог синода у част јубилеја, наводећи да је Сабор 1839. године „епохални догађај у историји наше Цркве и нашег отачаства“.

У поруци се о епископу Јосифу (Семашку) каже:

„Његово Преосвештенство епископ Јосиф (Семашко), покретач и надахнитељ Полоцког сабора, касније је све своје радове посветио духовном просвећивању окупљене пастве и њеном учвршћивању у Светом Православљу, у отачкој вери. Потом је уздигнут у чин литванског и виленског митрополита, неуморно је проповедао Јеванђеље, старао се о свеобухватном просвећивању и моралном уздизању свештенства, увек био осетљив и пажљив према потребама обичних верника, показујући невероватан пример јединства речи и дела, снагу вере, чврстину, љубав према Богу и ближњима. Људи су пошли за Владиком Јосифом видевши у њему пастира који је, по речима Господа Исуса Христа, био спреман да живот свој положи за овце своје (Јн. 10,11).“

У поруци се такође поздрављају белоруски новомученици 20. века као духовни наследници епископа Јосифа и његови сарадници

Порука се закључује:

„Сагледавајући величину саборског подвига, позвани смо да продужимо дело блаженопочившег митрополита Јосифа (Семашка), архипастира и свештенства који су учествовали у Полоцком сабору, ревносно чувајући веру православну и јединство Цркве, јединство духа у свези мира (Еф. 4,3), у којој нека нам свима помогне Господ, молитвама Пречисте Своје Матере и војске светих белоруске земље!“

Пољски православни верници су у септембру 2016. године прославили 90. годишњицу повратка народа Лемка из унијатства у Православну цркву.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com