Type Here to Get Search Results !

САД: У 2023. години број напада на цркве двоструко већи у односу на претходну годину


У 2023. години број напада и вандализама на хришћанске богомоље у Сједињеним Државама се више него удвостручио у односу на претходну годину, што указује на губитак поштовања према домовима Божјим у америчком друштву, чега је узрок маргинализација хришћанских вредности, преноси сајт Christianheadlines.com.


У извештају под насловом „Непријатељство према црквама“, који је објавио Савет за истраживање породице (FRC; америчка верска десничарска НВО), забележено је 436 аката вандализма у црквама од јануара до новембра 2023, у поређењу са 195.`

Према речима аутора извештаја, број напада на цркве је у порасту барем за последњих неколико година: у 2021. години било је 96 таквих инцидената, 2020. - 55, 2019. - 83, 2018. - 50.

FRC `је објавио свој први извештај о овом питању у децембру 2022. Од тада се ситуација само погоршавала.

„Док су мотиви многих од ових вандалских аката и скрнављења светих места остали непознати, пораст злочина усмерених на цркве дешава се у контексту у којем америчка култура постаје све непријатељскија према хришћанству. Вандалски акти и уништавање црквене имовине могу бити симптоми губитка поштовања и пажње друштва према богомољама и религији – у овом случају, црквама и хришћанству. Чини се да се Американци више не осећају непријатно када нападају црквене грађевине, чиме се истиче већи проблем  - маргинализација суштинских хришћанских учења, као и питања која се тичу осетљивих питања везаних за људско достојанство и сексуалну оријентацију. Напади на богомоље могу такође сигнализирати одбацивање религије у америчком друштву уопште,“ наводи се у извештају.

Ево неколико примера напада на цркве 2023:

вандали су провалили у протестантску цркву Грејт Табернакл у Винстон-Салему, Северна Каролина, наневши штету од 15.000 долара;

нападачи су полили фарбом споменик нерођеним бебама у цркви Свете Розалије у Питсбургу, другом по величини граду у Пенсилванији;

Вандали су спрејом исписали „Абортус је наше право“ у порти баптистичке цркве у Палерму, у држави Мејн.

У извештају се наводи да у низу случајева радикални заступници традиционалних вредности наносе штету неким „прогресивним“ црквама. На пример, непознати људи су срушили ЛГБТ дугине заставе [покрет је забрањен у Руској Федерацији – прим. прев.] са више цркава.

Заузврат, директорка Центра за верске слободе FRC -а и једна од аутора извештаја Ариел Дел Турко рекла је да мотиви многих непријатељских акција можда нису познати, али „ефекат је очигледан: застрашивање верника“.

„Они шаљу поруку да цркве нису добродошле у америчком друштву и да се уопште не поштују. Наше друштво показује све већи презир према хришћанству и главним тачкама хришћанског учења, а акти вандализма се могу сматрати физичком манифестацијом овог презира. Без обзира на мотив ових злочина, сви се морају са поштовањем односити према црквама и свим богомољама како би се поштовало право свих америчких грађана на верску слободу“, нагласила је она.


За наш портал са енгелског превела Сања Симић Де Граф


Извор: Сhristianheadlines.com