Type Here to Get Search Results !

Епископ Василије служио Литургију пређеосвећених дарова у Руми

У среду друге недеље Васкршњег поста, 27. марта 2024. лета Господњег, на празник Светог Бенедикта Нурсијског, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије служио је Свету Литургију пређеосвећених Дарова у храму Преноса моштију Светог оца Николаја у Руми. Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереј Станко Тркуља, парох хртковачки, јереј Ђорђе Санчанин, парох при храму Вазнесења Господњег у Руми и епархијски протођакон Горан Власац.


Сведочећи заједништву и саборности Свете Цркве, свештеници и вероучитељи Архијерејског намесништва румског, приступили су Светим тајнама Исповести и Причешћа, а по благослову Преосвећеног Владике, за исповедника је био одређен архимандрит Нектарије (Татарин), настојатељ манастира Средиште (Епархија банатска).

Након Свете Литургије, Његово Преосвештенство се обратио пригодном беседом свештенству и верном народу, поучавајући их о значају Свете тајне Исповести и Причешћа, као највеће благодати која нам је дата, охрабривши присутне да, исповеђени и причешћени, наставе ток Свете четрдесетнице.

У наставку, у парохијској сали уприличена је трпеза љубави, трудом домаћина сабрања протојереја-ставрофора Винка Мишановића, заједно са његовом „домаћом Црквом“ и браћом и сестрама из ове духовне заједнице. У току заједничарења, прочитано је поучно и дивно слово професора Богословије у Сремским Карловцима, јереја Ђорђа Милидрага, на тему „Требник”.

На крају литургијског, духовног и молитвеног сабрања, свима присутнима се обратио архијерејски намесник и парох румски, протојереј-ставрофор Сретен Лазаревић, заблагодаривши пре свега Преосвећеном Владици на архипастирском благослову, духовном бодрењу и љубави коју показује према свима нама, затим исповеднику архимандриту Нектарију који је понео на себе бреме наших сагрешења, проти Винку домаћину сабрања, као и свештенству и вероучитељима који су узели учешћа у духовној смотри и сви заједно, окупљени око свога Оца и Архипастира, сведочили пуноћу евхаристијске заједице.


Извор: Епархија сремска