Type Here to Get Search Results !

Литургијско сабрање у манастиру Вујан


У суботу 9. марта 2024. године, када се Црква молитвено сећа Светог Тарасија – Патријарха цариградског и свих уснулих у Господу (зимске задушнице), Свету Архијерејску Литургију у световујанској обитељи служио је Његово Преосвештенство Епископ жички Господин Јустин. 

Епископу су саслуживали: игуман манастира архимандрит Сава (Илић), парох брђанско-прислонички протојереј Звонко Рацић и ђакон Стефан Симић. Лепоти богослужења допринео је протопсалт Иван Трајковић. Епископа је, осим монаштва и свештенства, дочекао велики број верног народа и деце.

Епископ је у беседи истакао важност молитвеног сећања на оне који су уснули у Богу. У том светлу, Преосвећени је беседио о другом Христовом доласку: „А живот трајан и одређење места свих нас биће када Господ други пут буде дошао на земљу.“ Ипак, како Владика наглашава, док не дође тај час молитва је незаобилазан императив: хришћани су дужни да се моле за упокојене. Такође, акценат је био на неопходности љубави према ближњем: ако се човек никад не запита да ли је његов ближњи гладан „заиста није добро и суд за такве почиње већ сада овде на земљи.“. Дакле, критеријум суда Божијег је љубав: „Тражи љубав од нас. Тражи да стекнемо врлине – Христове врлине.“


Извор: Епархија жичка