Type Here to Get Search Results !

Исповест свештенства Архијерејских намесништава првог и другог ваљевског


Древна и по драгоценим реликвијама надалеко позната  светиња Епархије ваљевске, Храм Успења Пресвете Богородице у Петници, била је домаћин сабрања свештенства архијерејских намесништава првог и другог ваљевског и Свете тајне исповести, којој се традиционално приступило у време Васкршњег поста. Пређеосвећеном Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије уз саслуживање свештенослужитеља из Ваљева.

У литургијском слову  протојереј- ставрофор Ненад Вучићевић, парох у Латковићу, указао је на значај поста којим дочекујемо славну победу „нашег Спаса“, највећег човекољубца, Који се унизио толико да је постао нама једнак по телу. Наш је пост безначајан у поређењу са Његовим постом и ми се мало трудимо за Онога, Који је умро за нас који смо Га на крст разапели. Бог трпи нашу грешност и маловерност, јер нас воли, казао је проповедник о приносу којег чинимо у сусрет Васкрсењу Спаситеља.

Темељ поста је љубав. Циљ нам је да постимо као Бог, а постићемо ако волимо као Он. Покушајмо да досегнемо ту божанску црту тако што ћемо показати да нисмо од овога света! Како каже Јован Богослов, „свет сав у злу лежи“. Зато се немојмо везивати за њега! Бог нам је дао прилику да одолимо том ропству, зато што нам је дао слободу. Будимо слободни од овог света и покажимо да можемо да будемо гладни, да можемо да волимо непријатеље, да можемо љубити Бога! Неједењем хране, немојмо изједати брата! Ћутањем, немојмо ковати лоше мисли, већ трпимо недаће и молимо Бога да нас не уведе у искушења! Сагледајмо жртву Христову и љубав Очеву и молимо Га да нам пошаље Духа Утешитеља, Који ће са нама бити до последњег дана поста, када ће доћи Син у слави и дати вечни живот онима који су показали жртву и љубав- део је поукама богате беседе проте Ненада Вучићевића.

Свету тајну исповести свештенослужитеља из Ваљева обавили су архимандрит Михаило и игуман Георгије, старешине манастира Јовања и Лелић.

Поздрављајући сабране, Владика Исихије је благословио Часни пост, чија се друга седмица ближи крају. Исповедање свештенства доприноси њиховом саздању и саздању заједнице, коју им је Господ поверио на старање, навео је он. 

Нека се исповедају чиста срца и подстичу своје парохијане да се на тај начин исповедају. Само ако ми живимо у Господу, подвигом хришћанским, само онда наше речи имају неку тежину пред људима којима их упућујемо. Сила подвига, сила молитве човека изнутра преображава, нас и оне са којима општимо- поручио је Владика Исихије. 

Након богослужења и исповести, ваљевски архипастир је одржао братски састанак са свештенством, а потом је уприличена трпеза љубави.


Извор: Епархија ваљевска