Type Here to Get Search Results !

Папа високо вреднује богословље учитеља Цркве Томе Аквинског


Философ и теолог који је умро пре 750 година „допринео је  да се отвори пут за развој савремених друштвених наука“.


Папа Фрања је високо вредновао дело философа, теолога и свештеника Томе Аквинског (1225-1274). Светац је допринео да се отвори пут за развој савремених друштвених наука, пише Папа у поздравном слову објављеном у четвртак 7. марта 2024. Учитељ Цркве је био дубоко уверен да не може бити апсолутне противречности између откривене истине Божје и људског разума, јер Бог је истина и светлост која просветљује сваки разум.

Папин поздрав је упућен учесницима конгреса који организује Папска академија друштвених наука у Риму поводом 750-годишњице смрти Томе Аквинског. Овај средњовековни монах је иза себе оставио огромно богословско и философско дело.

„Он потврђује инхерентно достојанство и јединство човека, јер он припада и физичком свету својим телом и духовном свету к својом разумном душом“, пише папа Фрања. Људи имају способност да разликују истинито и лажно и између добра и зла. Тома Аквински је имао поверење у природни закон који је усидрен у људском срцу. Ово поверење би могло да пружи нове и валидне увиде у глобализованом свету, којим доминирају правни позитивизам и казуистика.

Према речима овог Доктора Цркве, оваплоћење Исусово  открива највише достојанство људске природе, објашњава Фрања. Човек је и предмет Божје љубави и субјект љубави ближњег. Овај увид утиче на разумевање здравог друштвеног поретка који почива на помирењу, солидарности, правди и узајамном старању.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at