Type Here to Get Search Results !

Руски Синод одговорио румунском Синоду о Украјини и Молдавији


Свети синод Руске православне цркве уопште се не слаже са недавним одлукама Светог синода Румунске православне цркве о Украјини и Молдавији.


Румунски Свети синод је 29. фебруара 2024. објавио оснивање „Румунске православне цркве Украјине“, уз позив да јој се придруже етнички румунске парохије у западној Украјини. Румунски архијереји су такође изразили подршку својој Бесарабијској митрополији у Молдавији, која је примила извесан број клирика из Кишињевске митрополије Руске цркве без канонског отпуста, наводећи да су све канонске казне ових свештенослужитеља ништавне и неважеће.

Канонска Украјинска православна црква позвала је Румунску цркву да преиспита своју одлуку, док је предстојатељ Молдавске цркве позвао румунског патријарха на дијалог.

И руски Свети синод се 12. фебруара позабавио оба питања, преноси Патриархиа.ру.

Прво је подсетило да су сличне радње румунског Синода у више наврата „добијали ваљане канонске оцене“ од Светог синода и Архијерејског сабора Руске цркве откако је Румунска црква поново успоставила своју Митрополију бесарабијску у Молдавији почетком 90-их година под тадашњим епископом Балција Петруа (Падурару), који је исто тако био  напустио јурисдикцију Руске цркве без канонског ослобођења.

Руски синодални извештај наставља:

Чланови Светог синода Руске православне цркве су с дубоким жаљењем констатовали да су горепоменуте одлуке Синода Румунске православне цркве у директној супротности са светим канонима, посебно са канонима 11, 12, 31 и 32. Светих Апостола, 2. каноном 2. васељенског сабора, 5. и 8. каноном 3. васељенског сабора, 13. каноном 4. васељенског сабора, 17. каноном Пето-шестог (Трулског) сабора, и 13. и 22. каноном Антиохијског сабора.

Изражавајући снажно неслагање са овим одлукама, Синод Руске цркве је упозорио да ће њихово даље спровођење неминовно довести до тешких последица како по билатералне односе Руске и Румунске Цркве, тако и по јединство Православне цркве у целини.


Напомиње се да „румунски православни клирици... који се враћају митрополиту Бесарабије“, који се помињу у одлуци Синода Румунске православне цркве, заправо никада нису припадали ни овој потоњој ни Румунској патријаршији у целини. Они су у Руској православној цркви примили свештени чин, а кажњени су због кршења свештеничке заклетве и других канонских преступа, а никако „због припадности Румунској православној цркви“, којој не могу припадати због непостојећег отпусног писма.

Учесници заседања су подсетили и да 17. канон Трулског сабора прописује да „ниједан клирик, било ког степена, нема право да буде распоређен у другу Цркву без отпустног писма свог епископа“, указујући  на то да ће они који прекрше овај канон бити свргнути заједно са оним ко их је и примио.

Митрополит волоколамски Антоније, председник Одељења за спољне црквене односе, добио је упутство да даље проучава питање деловања Румунске патријаршије и благовремено доставља предлоге Светом синоду.

Чланови Синода су изразили подршку Украјинској православној цркви и Православној цркви Молдавије, њиховим првојерарсима, епископату, свештенству, монаштву и мирјанима у вези са неканонским насртајима Синода Румунске патријаршије.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com