Type Here to Get Search Results !

Митрополит Антоније (Паканич): Понекад нам се чини да је око нас само тама и разjареност, да не можемо у потпуности спознати путеве Господње


Јуче смо прославили Торжество Православља. Овај празник може збунити људе далеке од Цркве, који живе за данас: какав тријумф сада може бити?


Наиме, с једне стране, Црква Христова је све више прогоњена, а са друге, толико је туге и бола наоколо, толико погибије невиних људи, да је апсурдно размишљати о било каквом  тријумфу.

Међутим, Црква није само у нашој земаљској димензији, она је истовремено и у вечности. Стога, говорећи о Торжеству Православља, ми не само да славимо победу хришћанства над последњом великом јереси у далеком IX веку, већ мисаоно јуримо у будућност – у Други долазак Христов и коначно искорењивање сваке јереси, сваког греха, сваког зла.

И сада, када је око нас толика окрутност, толико мука и страдања, са удвострученом снагом, призивајући Господа у помоћ, морамо се побринути, пре свега, да се свака јерес, сваки грех, свака нечистота искорењује из наших сопствених срца. А посебно – срџба, непријатељство, злурадост, хтење зла другима, мржња, који искривљују људску суштину.

Христос нас на то позива, томенас  учи Његова Црква.

Време ће проћи, а сâм Господ ће све успоставити, све поставити на своје место, испунити све Својим Божанским смислом и утешити своју децу: „И Бог ће отрти сваку сузу из очију њихових, и смрти неће бити више, ни жалости ни јаука, ни бола неће бити више; јер прво прође" (Откр 21,4).

У данашње време понекад нам се чини да је око нас само тама и горчина, да не можемо у потпуности спознати путеве Господње, а ипак смо уверени да нас сви они воде у живот вечни, где нема туге.

Једино треба веровати Богу, одбацити овоземаљске лажне путеве – и Он ће сâм све уредити. Тада ће доћи право Царство истине, истински тријумф Православља.


Митрополит бориспољски и броварски Антоније (Паканич),

управник послова УПЦ


Забележила Наталија Горошкова


Са украјинског превела Јелена Бујевич


Извор: Рravlife.org

Рубрика