Type Here to Get Search Results !

Библијски рукопис може на аукцији донети 3,8 милиона долара

Папируси из 3/4 века писани су на коптском језику и садрже, између осталог, целу Прву Петрову новозаветну посланицу.


Тренутно је на продају један од најстаријих библијских рукописа са два комплетна текста. Очекује се да ће текст, исписан на коптском, најмлађем облику египатског, бити понуђен од стране међународне аукцијске куће Кристис у јуну и достићи цену од 3,8 милиона америчких долара (око 3,5 милиона евра), преноси онлајн портал на арапском језику „Abouna“.

Рукопис од 104 странице са 52 листа папируса садржи, између осталог, целу Прву посланицу Петрову из Новог завета и књигу пророка Јоне из Старог завета. Кажу да датира од око 250. до 350. године по Хр. р.Хр. и да је преписан у једном од првих хришћанских манастира. Због суве климе у Египту рукопис је веома добро очуван.

То је такозвани рукопис Crosby-Schoen - назван по норвешком колекционару Мартину Шоену, који га је набавио 1988. - и један је од такозваних Бодмерових папируса. Ова збирка текстова, пронађена у Египту 1950-их и названа по купцу Мартину Бодмеру, садржи многе хришћанске списе, библијске одломке, али и световне текстове као што је Хомерова Илијада. Неколико ових Бодмерових папируса са најстаријим библијским текстовима сада се налазе у Ватиканској библиотеци.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at