Type Here to Get Search Results !

Цветна недеља у Врњачкој Бањи

Дана 28. априла 2024. када наша Црква прославља празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим – Цвети, Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Живоносног Источника Пресвете Богородице у Врњачкој Бањи. 

Његовом Преосвештенству саслуживали су: Архијерејски намесник жички протојереј Саша Ковачевић, старешина храма у Врњачкој Бањи протојереј Часлав Јовановић, протојереји Жарко Дончић и Радош Младеновић, протонамесник Радован Ђорђевић, јереј Слободан Глишовић, ђакони Стефан Симић и Марко Прокић. Певницу је предводио протопсалт Иван Трајковић.

Велика се благодат и духовна радост данас излила на верни народ Врњачке Бање због посете нашег Архијереја на овај велики празник. Преосвећени Владика се након прочитаног Јеванђеља обратио верном народу пригодном беседом, почевши је речима о славном догађају у Витанији када је Господ васкрсао Четвородневног Лазара и показао свима нама пут у свеопште Васкрсење. Господ након што је васкрсао Лазара полази у Јерусалим у највећу мисију за род људски. Долази смирен и кротак јашући на магарету, а деца и народ Му клицаше и поздрављаху Га.

Владика је нагласио колико је битна предстојећа Велика недеља, јер су се највећи догађаји везани за домострој нашега спасења управо збили у тој страдалној недељи.

– Ми, као следбеници Христови, да бисмо разумели зашто Господ страда, морамо ову недељу управо да посветимо себи, да се кроз пост, слушање Јеванђеља и молитву, уподобимо самом Господу, рекао је Владика Јустин.

Велики број сабраног народа и деце су приступили Светој Тајни Причешћа, што је употпунило данашњу празничну радост.


Извор: Епархија жичка