Type Here to Get Search Results !

Архимандрит Авксентије (Абражеј) ​​нови Епископ несвишки и викар Патријаршијског егзарха све Белорусије

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил је освештао 21. априла 2024. године, у недељу пету Великог поста, на дан сећања на Преподобну Марију Египћанку, престоничку цркву Чуда Светог архангела Михаила у Хони и начаствовао хиротонијом архимандрита Авксентија (Абражеја) ​​за Епископа несвишког.

Током свечаног чина великог освећења новосаграђене цркве у Братејеву у јужном делу Москве и свете Литургије током које је хиротонисан архимандрит Авксентија у чин Епископа несвишког, викара Патријаршијског егзарха све Белорусије, саслуживали су архијереји мински и заславски Венијамин, Патријаршки егзарх све Белорусије; воскресенски Григорије, управник послова Московске Патријаршије и први викар Патријарха московског и све Русије за град Москву; каширски Теогност, председник Синодалног одељења за манастире и монаштво и игуман Московског Донског ставропигијског манастира; туровско-мозирски Леонид; борисовски и мариногорски Амвросије и раменски Алексије Раменски; као и многобројно свештенство града Москве. Појао је хор цркве Покрова Пресвете Богородице у Орехово-Борисовском југу уз молитвено учешће хероја Русије, пилота космонаута Е.О. Серова, државних званичника, неимара, добротвора, донатора, православне омладине и ученика недељне школе новоосвећеног храма. На крају Литургије, патријарх Кирил је позвао епископа Авксентија и уручио му архијерејскои жезал. По традицији, епископ је верном народу дао први архипастирски благослов.

Храм у част Чуда Светог архангела Михаила у Хонеху у Братејеву је подигнут у оквиру Програма изградње православних храмова у Москви. Главни архитекта пројекта је В.В. Медијевски који је осмислио једнокуполну цркву грађену у староруском стилу са предворјем, ниским приземљем и ниским звоником у псковском стилу. На горњем спрату су простране певнице. До завршетка изградње храма богослужења су вршена у цркви брвнари посвећеној Преподобној Марији Египћанки.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru