Type Here to Get Search Results !

Горњи Карабах: Азербејџан сравнио цркву са земљом

Азербејџан је срушио цркву у Горњем Карабаху (Арцах). Арменолошкиња из Салцбурга Јасмина Дум-Трагут изјавила је ово агенцији Катпрес 19.4.2024.г. Она је цитирала процене сателитског мониторинг програма „Caucasus heritage watch” који спроводи Универзитет Корнел у Сједињеним Државама од 2021. г. Срушена црква је, дакле, црква светог Јована Крститеља у Шушију, позната као „Зелена црква“. Црква, подигнута1847. године, била је значајна туристичка атракција у Шушију и оштећена је током рата у Карабаху 2020. године.


После потписивања примирја епархија Руске православне цркве у Бакуу покушала је да присвоји и обнови јерменску цркву, али безуспешно, према Дум-Трагуту: „Сада је црква само пепео и прашина, а тек још слика подсећа вас на њу."

Дана 19. септембра 2023. године, Азербејџан је надмоћним војним средствима напао јерменску енклаву Горњи Карабах (која по међународном праву припада Азербејџану). После само једног дана рат је одлучен. Погинуло је око 300 јерменских војника, а било је и цивилних жртава. Нападу је претходила потпуна блокада Горњег Карабаха од стране Азербејџана која је трајала око девет месеци. Више од 110.000 Јермена је на крају морало да напусти своју отаџбину преконоћи у септембру 2023. Крајем 2023. године Арцах ће званично престати да постоји.

Салцбуршка експерткиња за Јерменију Јасмина Дум-Трагут је више пута осудила велику неактивност Запада у томе што не чини довољно да заштити јерменска културна добра на територији коју контролише Азербејџан. Према Дум-Трагуту, тренутно је неизвесна судбина више од 4.000 сада незаштићених споменика културе, међу којима око 300 цркава и манастира, али и многа гробља.

Арменолошкиња ће у суботу у Бону бити одликована овогодишњом специјалном наградом Стефанус, коју додељује франкфуртска Стефанус фондација за прогоњене хришћане. Фондација на посебан начин одаје почаст људима који се залажу за људска права, верске слободе и хришћанску веру. Претходни добитници су либански језуита проф. Самир Калил Самир, кардинал из Хонг Конга Јозеф Зен Зе-киун, иранска активисткиња за грађанска права Фатеме Мери Мохамади и еритрејски патријарх Абуна Антоније.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at