Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил упутио писмо поглаварима помесних православних цркава


Руски патријарх упутио писмо поглаварима помесних православних цркава поводом страшних примера притисака на Украјинску православну цркву


Патријарх московски и целе Русије Кирил обратио се 27. априла 2024. године писмима поглаварима помесних православних цркава у вези са страшним примерима притиска који се врше на Украјинску православну цркву (УПЦ). Конкретно, у писмима Патријарх Кирил говори о догађају од 24. априла ове године (који смо известили), када је Служба безбедности Украјине (СБУ) извршила претрес у Светогорској лаври (у Украјини) и тамо ухапсила игумана, митрополита Свјатогорског Арсенија. Против њега је подигнута политички мотивисана оптужница. Наиме, као основа оптужбе наводи се његова беседа у којој је наводно објавио информације о положајима украјинских оружаних снага. Митрополит Арсеније је осуђен на 60 дана притвора, без права на јемство.

„У обраћању, за које се терети митрополит Арсеније, обавештава верни народ да су уочи црквеног празника (23. септембра 2023. године) припадници СБУ поставили пунктове на путу ка манастиру. На тим пунктовима увели су комплетну проверу докумената стотинама верника, који су ишли у посету манастиру. Истовремено, службеници СБУ и локалних оружаних група незаконито су прикупљали личне податке ходочасника, њихове бројеве телефона и е-маилове. Такође, фотографисали су сваког од њих. Митрополит Арсеније у својој беседи истиче дискриминаторски карактер наведених провера, истичући да се масовна богослужења других верских конфесија у Украјини несметано одржавају од стране украјинских специјалних служби. Јавно помињање контролних пунктова није нанело штету оружаним снагама Украјине, већ је подстакнуто објективним разлогом, односно стварањем препрека за вернике приликом посете богослужењу“, каже се у Патријарховом писму.

Даље, у писму се позива и на оптужбе против православних новинара у Украјини (о чему смо извештавали на нашем порталу).

„Основа оптужнице је новинарска делатност, односно извештаји о кршењу права верника Украјинске православне цркве. Конкретно, та кршења су забележена у извештају о остваривању људских права у Украјини, који је 4. октобра 2023. објавио Одељење Високог комесара УН за људска права. Четворица оптужених новинара, међу којима је и свештеник, приведени су и прети им вишегодишњи или доживотни затвор“, наглашава руски патријарх.

Он наводи да су украјинске власти у априлу ове године, без објашњења, блокирале бројне православне информативне интернет ресурсе, који откривају верску политику власти, став Украјинске православне цркве и чињенице кршења права својих верника.

„Прогон верника Украјинске православне цркве у Украјини поприма обележја тоталног антирелигијског терора, који подразумева затварање цркава и манастира, незаконит прогон свештенства и лаика, вансудске нагодбе, као и затварање информативних ресурса који разоткрити истину о гоњењима“ – истиче патријарх Кирил.

„Притисак на Украјинску православну цркву, који се све више интензивира, попримио је карактер отворених верских прогона и поново ме подстиче да вам се обратим за подршку, подсећајући се на апостолске речи: „Кад један део страда, онда са њим страдају сви чланови Цркве’ (уп. 1Кор 12, 26)“ – каже се у писмима, која је патријарх Кирил послао поглаварима помесних православних цркава.

Писма су упућена: Патријарху великог града Антиохије и целог Истока Јовану, Патријарху светог града Јерусалима и целе Палестине Теофилу, Католикосу-Патријарху целе Грузије Илији, Патријарху српском Порфирију, Румунском Патријарху Данилу, Светом Синоду Бугарске Православне Цркве, Архиепископу тиранском и све Албаније Анастасију, Митрополиту варшавском и целе Пољске Сави, Митрополиту чешко-словачком Ростиславу, Митрополиту целе Америке и Канаде Тихону, као и Архиепископу охридском и македонском Стефану.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор:  Рatriarchia.ru