Type Here to Get Search Results !

Васељенски патријарх: Саблазан је одвојено славити једно Васкрсење Господа


Догодине, 2025. обележава се 1700-годишњица одржавања Првог васељенског сабора који је уредио питање  датума прослављања Васкрса


Васељенски патријарх Вартоломеј упутио је у својој беседи свесрдне жеље свим инославним хришћанима који су у недељу 31. марта прославили Васкрс, након што је началствовао недељном Литургијом у храму Светог Теодора у Вланги.

„На данашњи дан безвремена порука Васкрсења одјекује дубље него икада док наша неправославна браћа и сестре хришћани прослављају Васкрсење Господа нашег из мртвих. Ми смо већ послали наше представнике свим хришћанским заједницама овдашњих вероисповести, да им упутимо искрене жеље Свете Велике Христове Цркве и наше патријарашке честитке.

Али и са овог места упућујемо срдачан поздрав љубави свима хришћанима широм света који данас прослављају Свето Васкрсење. Молимо Господа Славе да прослава Васкрса следеће године не буде тек спорадична појава, већ почетак јединственог датума за његово светковање и од стране источног и западног хришћанства.

Ова жеља је посебно значајна у светлу предстојеће 1700-годишњице 2025. године, када се обележава одржавање Првог васељенског сабора у Никеји. Међу његовим најважнијим разматрањима било је питање успостављања заједничког временског оквира за прослављање Васкрса.  Оптимисти смо јер постоји добра воља и воља са обе стране. Наиме, заиста је саблазан одвојено прослављати јединствени догађај једног Васкрсења једног Господа!“


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com