Type Here to Get Search Results !

Лазарева субота у манастиру Светих Архангела код Призрена


Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је на Лазареву суботу, 27. априла 2024. године Свету архијерејску литургију у манастиру Светих Архангела код Призрена, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва, а у молитвеном присуству великог броја верника.


У манастиру се налази параклис посвећен Светом Лазару Четвородневном, који је настао након повратка монаха у манастир, први пут после паљења конака 17. марта 2004. године, и симболично је посвећен васкрсењу Лазаревом.

Владика Теодосије честитајући данашњи празник и славу игумана Михајла, казао је да су Христово страдање и васкрсење стубови наше вере, означавајући нови почетак и спасење за све људе.

“Тамо где сви мисле да је крај, Господ чини да настаје почетак нечега бољега, нечега лепшега. И када су Њега распели на крсту, када су многи ликовали, када је и сам ђаво ликовао. Видећи Господа нашега на крсту и када је издахнуо мислећи да је то крај, да је то њихова победа, они су се преварили јер то само нови почетак. Почетак нечега бољега и спасеноснијега за нас људе. Ето, Господ Лазаревим васкрсењем најављује Своја спасеносна страдања и Своје васкрсење. И онда само дан након тога када је Он са својима апостолима, ученицима улазио у град Јерусалим, дочекао Га је многи народ и деца бацајуци цвеће испред Њега куда је требао да прође. И узвикујући: Благословен онај који долази у име Господње”, казао је у беседи Владика Теодосије.

Преосвећени Епископ Теодосије даље је напоменуо да је Свети владика Николај подучавао о пролазности света и важности усмеравања наших живота према вечности. Он нас подсећа да све што имамо на земљи – моћ, здравље, радост, срећа и слава – пролази. Његова порука наглашава да је сврха Христовог доласка била да нам отвори пут ка вечном Царству небеском.

“Шта год да је овде на земљи то је пролазно, браћо и сестре, и моћ, здравље, радост и срећа и слава, све је то пролазно. Зато је Господ дошао да нам подари нешто веће, а то је Царство небеско. Ми живимо на земљи ове пролазне дане, али преселивши се са земље на небо ми улазимо у Господњи дан, у онај осми дан у вечност. Зато наше живљење овде на земљи треба да буде осмишљено тиме како ће нам бити у вечности. Свети владика Николај је говорио да свако од нас треба да има јасан циљ у овом пролазном земаљском животу, да знамо где путујемо, где треба да стигенмо. Ако имамо тај циљ, браћо и сестре, цео овај живот нам и није важан овде на земљи”, поручио је Владика Теодосије.

У порти манастира Светих Арханглеа данас је одржана и изложба фотографија и разгледница “Призрен 1878-1941. године”, аутора Марка Марковића.

За све присутне госте након евхаристијског сабрања приређена је трпеза љубави.


Извор: Радио Гораждевац