Type Here to Get Search Results !

Саопштење Епархије преспанско-пелагонијске поводом канонизације Преподобномученице Стефаниде


Због уочене потребе да јавност буде на прави начин информисана о свим дешавањима у вези са канонизацијом Свете Преподобномученице Стефаниде битољско-скадарске, Епархија преспанско-пелагонијска је упутила саопштење за јавност које доносимо у целости. 


У Преспанско-пелагонској православној епархији основан је Координациони одбор за организацију канонизације и прослављања Свете преподобномученице Стефаниде битољско-скадарске. Одбор ће благовремено обавестити све заинтересоване о детаљима предстојеће прославе.

Канонизација и прослављање Свете преподобномученице Стефаниде Битољско-скадарске и целивање светих моштију, чија је аутентичност потврђена судскомедицинском анализом, обавиће се 29. и 30. јуна 2024. године у храму Светог Јована Крститеља манастира у Слепцу, и у Саборном храму у Битољу.

Вечерње богослужење и помен светитељу биће служен у манастиру Светог Јована Крститеља у Слепцу са почетком у 17.00 часова.

Света архијерејска Литургија са спровођењем у дело Одлуке САС МПЦ-ОА, за уврштење Свете Стефаниде у календар светих, биће служена у Саборном храму Св. Димитрија у Битољу, са почетком у 09:00 часова.

Званично житије, службе и акатист Преосвећеној мученици Стефаниди Битољско-скадарској, који је саставило сестринство манастира Светог Јована Крститеља у Слепцу, а по благослову надлежног епархијског архијереја Митрополита преспанско-пелагонијског г. Петра, биће ускоро објављено.

Све додатне вести, везане за канонизацију и прослављање Преподобномученице Стефаниде, биће објављене на званичном интернет порталу Преспанско-пелагонијске православне епархије.


Превод са македонског приредила 

редакција портала "Ризница"


Извор: Рppe.mk