Type Here to Get Search Results !

Слава храма Светог Саве и Богословије Светог Саве

Светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије храм Светог Саве на Врачару и Српска православна богословија Светог Саве прославили су данас своју крсну славу, спомен на Спаљивање моштију Светог Саве.  


Обраћајући се окупљенима, Његова Светост Патријарх је поручио да не постоје услови живота у којима није могуће живети Христом. – Томе нас је научио Свети Сава, на тај пут нас је ставио, да његовим молитвама, љубављу и благодаћу Божјом увек останемо верни Христу – истакао је патријарх Порфирије.

– У радости Васкрсења Христовог, у радости и светлости победе живота над смрћу, истине над лажју и правде над неправдом, славимо и онога који нас је једампут за свагда определио и одредио и усмерио да идемо тим животом, том светлошћу, том истином и том правдом вођени, а та правда није ништа друго него сам Господ Исус Христос. Свети Сава нас је по промислу Божјем, по благодати Божјој, али и својим подвигом и трудом – јер све у човековом животу јесте резултат благодати Божје уз труд човеков – уобличио речју Христовог Јеванђеља, утврдио нас у православној вери и учинио да Јеванђеље буде оно по чему се препознајемо – истакао је патријарх.

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар поручио је у беседи да Свети Сава, колико год јесте српски, он је и васељенски и небески.

После светог евхаристијског сабрања у храму Светог Саве, Патријарх је у пратњи више архијереја посетио је Богословију Светог Саве, где га је срдачно дочекао ректор протођакон Радомир Врућинић са наставницима и ученицима најстарије средњошколске установе у Београду.

Првосвештеник наше Свете Цркве осветио је славске дарове и преломио славски колач у присуству архијереја, многобројног свештенства, свештеномонаштва, и гостију, а на радост и духовну користи “оних који уче, и оних који се уче”. Након освећења славских дарова, Патријарх Порфирије честитао је крсну славу, а затим у пригодној беседи истакао:

– Имамо Светог Саву као крајеугаони камен нашег народа, али не сам по себи и самостално, неко као крајеугаони камен нашег народа који је запечаћен Христом и утемељен у Христу. Њега имамо као вододелницу наше историје, нашег народног и духовног бића. Њега имамо као духовног оца, као онога који нас је крстио и миропомазао, који нас је крстио у име Христово и миропомазао да будемо Христови.

На концу обраћања, Његова Светост је ђацима, будућим свештеницима, служитељима Олтара Господњег и професорима, пожелео да Свети Сава заиста буде њихов покровитељ, али и узор и пример за углед.

Благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија Параклис Светог Саве у  истоименој Богословији од данас је, на радост и духовну корист ученика и професора најстарије средњошколске институције у Београду, благословен присуством часних моштију Светог Јустина Ћелијског, Светог Николаја Жичког, Светог Доситеја Загребачког и Светог Платона Бањалучког.


Извор: Инфо-служба СПЦ