Type Here to Get Search Results !

Источни петак прослављен у манастиру Драганац


У петак Светле седмице (Источни или Светли петак) традиционално се прославља пресвета Богородица, као живоносни Источник (извор). Према обичајима верни народ на овај дан окупља се на изворима који су посвећени Пресветој Богородици и умива се ради здравља. 


На данашњи празник  Епископ рашко-призренски Теодосије служио је Св. Литургију у манастиру Драганац код Гњилана, где се у Источни петак по обичају у манастиру одржава народни сабор Срба из Косовског Поморавља.

Евхаристијским сабирањем началствовао је Епископ рашко-призренски г. Теодосије, уз саслуживање Епископа Илариона, викара Његове Светости Патријарха Порфирија, свештенства и свештеномонашта, као и великог броја верног народа из разних крајева Косова и Метохије, централне Србије и Црне Горе. Литургији су присуствовали и представници Канцеларије за КиМ.

“Без извора нема живота, без извора земља је сува, без извора нема плода“, истакао је у беседи верном народу након Јеванђеља Епископ Иларион. „Ово чудесно место које је богато у својој простодушности, како то говори апостол Павле, наизглед није велико, али по благодати Божијој и по дару своме, заиста јесте велико. Велико место сабрања, утехе и исцељења, јер је оно извор живота, пре свега овог живота којег ћемо да се нахранимо са овог престола Божијег”,рекао је владика Иларион.

У току свете Литургије Епископ Теодосије је рукоположио јерођакона Христофора у чин јеромонаха, где ће наставити са служи овој светој обитељи и верном народу који се овде окупља.

Епископ Теодосије је заблагодарио Богу на томе што нас Господ на чудан начин сабира и обједињује и даје нам снаге да истински ходимо путевима Господњим, који у овом времену нису лаки:

Драга браћо и сестре, имајући веру и наду у Христа, ми се сараспињемо са Христом, а исто тако и васкрсавамо са Њим. Манастир Драганац у коме се данас налазимо јесте најбољи доказ тог васкрсења и обнове. Данашњи дан када нас је Господ сабрао у љубави Његовој да се радујемо и да се веселимо Њему васкрсломе јесте највећи доказ силе Божије, силе која се у немоћи пројављује. Пројављује се у народу згаженом и пониженом, угњетаваном и обесправљеном од људи овога света, али почаствованом, освећеном и усправљеном од Бога! То смо ми, браћо и сестре! Данас је сва наша нада у Васкрслог Христа. Наш највећи и једини поуздани и искрени савезник у нашем животу јесте Господ Исус Христос, Мајка Божија, светитељи и црква Божија која је увек гоњена, али је увек побеђивала!

Не треба заборавити да нас Господ никад није оставио и никад нас неће оставити”, истакао је Епископ Теодосије.

Владика је благословио новог јеромонаха и пожелео му да се у његовом срцу још више распламса огањ Божији који га је позвао на службу.

,,Ево данас, сабрат овог манастира, отац Христофор је рукоположен у чин презвитера, да служи свима вама, народу Божјем. А ми да се сви заједно помолимо да са страхом Божјим и са ревношћу обавља службу која му је поверена, да се огањ Божији који се запалио у срцу његовом када је дошао и пожелео да служи у овој светој обитељи, да се још више распламса и да светли свима који долазе у ову свету обитељ.”

У порти манастира је уприличен и културно-уметнички програм, а игуман манастира о. Јустин са братијом је приредио за све присутне трпезу љубави.


Извор: Епархија рашко-призренска