Type Here to Get Search Results !

Велики четвртак у ваљевском храму Покрова Пресвете Богородице

Два најважнија догађаја из домостроја спасења јесу Тајна вечера, коју је Господ приредио са Својим ученицима, и издајство Јудино, поучио је у проповеди протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник други ваљевски, о два догађаја чији се спомен врши Великог четвртка, на литургијском сабрању у Храму Покрова Пресвете Богородице, које је предводио Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање братства најстарије градске светиње

Објашњавајући симболику и смисао Тајне вечере- последње коју је Господ одржао са апостолима пре страдања, протонамесник Дарко Ђурђевић је навео да се спомен на тај догађај из земаљског живота Спаситеља врши на свакој Светој Литургији, јер она је тајна вечера која непрекидно траје. Ако послушамо данашње Свето јеванђеље (Лк 22, 1- 39) и удубимо се у суштину Свете Литургије, видећемо да и једно и друго имају заједничку структуру- сабрање, поучавање, причешће и захваљивање Господу на томе. То је, истакао је архијерејски намесник други ваљевски, Господ учинио на Тајној вечери, а ми данас чинимо на свакој Светој Литургији, јер нам је Он тако заповедио да Му чинимо у спомен.

Припремајући се за Своје крсно страдање и васкрсење, Господ нас не оставља саме. Оставља нам Свој највећи дар- тело Своје, које је страдало и васкрсло да би се ми причешћивани њиме хранили тим васкрсењем. Господ одмах након Свог васкрсења поново врши Евхаристију са Својим ученицима, што значи да је наступило Царство Оца Његовога. У том новом царству, Светом Литургијом Васкрслог Господа ми живимо и сједињујемо се с Њим- рекао је проповедник.

Говорећи о одласку Сина Божјег на страдање, отац Дарко Ђурђевић је истакао да је Он у том тренутку највише мислио на нас, на род људски, јер је због њега и дошао. То је, према расуђивању Светих Отаца, крајње откровење љубави Божје. 

То је Велики четвртак и велика Тајна вечера Господња. Она се открива нама, али је прво питање да ли смо ми и колико спремни да ту тајну прихватимо. На Светој Литургији, Господ нам се даје откривеном љубављу и ми са истом таквом љубављу треба да приступамо Њему. Да будемо једно са Господом и у љубави прихватамо дар Васкрсења Његовог- рекао је отац Дарко Ђурђевић.

По слабости људске природе, често нисмо свесни дара да се сабирамо са Господом и Њиме причешћујемо, те постоје разни изговори да се не приступи Светом причешћу.

Најчешћи од њих је:“Оче, али ја сам грешан!“ То би исто било као када би пацијент дошао код лекара, он му преписао најбољи лек, а пацијент на то одговорио:“Хвала, али не могу да узмем зато што сам болестан. Узећу кад оздравим.“ До те мере је апсурдно наше одбијање да учествујемо у трпези Господњој. Зато нас Свето јеванђеље и Свети апостол Павле данас позивају да, преиспитујући себе, учествујемо и хранимо се телом и крвљу Господњим- закључио је отац Дарко Ђурђевић и позвао верни народ да учествује у Светој Литургији и Светом причешћу, који нас воде до дана поновног доласка Господњег, када ћемо заједно са Њим јести и пити у Царству небеском.

На крају Свете Литургије, Владика Исихије је честитао празник окупљенима на богослужењу које подсећа на Тајну вечеру- остварење Цркве и благодарење народа Божјег за сва знана и незнана, видљива и невидљива доброчинства која нам је Господ учинио, почевши од дара постојања па све до боголиких особина нашег ума- савести, разума…

Тајна вечера се на Велики четвртак тајанствено одиграла у једном тренутку у историји, али одиграва се потом у свим временима. Само, није то понављање Тајне вечере, већ се ми на вечну компоненту Тајне вечере која је тада извршена од Самог Господа, тајанствено, мимо ума, прикључујемо, служимо је и служићемо је у вечности, у бесконачној Литургији која нас тамо очекује- објаснио је Владика Исихије смисао великог историјског догађаја, у чијем трајању учествују сви хришћани, свештеници и народ.

Света Архијерејска Литургија на Велики четвртак сабрала је велики број верника у Покровском храму и многи од њих су примили Свету тајну причешћа.


Извор: Епархија ваљевска