Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил: Сваки дан смо позвани на покајање


На Велики четвртак, 2. маја 2024. године, на дан  установљења Тајне вечере Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил служио је Божански Литургију светог Василија Великог у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви. При крају богослужења проповед је одржао Предстојатељ Руске православне цркве.


„Увек сам призивао и сада позивам све да се причесте на данашњи дан“, нагласио је Патријарх „Ни у ком случају не треба да кажете: причестио сам се јуче или прекјуче, па нећу ићи данас – сви. треба да се причестимо на Велики четвртак! Морамо се јављати као евхаристијска заједница, и продужавати оно дело заједништва  које су саздали и образовали свети апостоли – они који су се на Тајној вечери причестили хлебом и вином истинског Тела и Крвљу Спаситеља. И нека нам Господ помогне да сачувамо у памћењу, у нашем сазнању, у дубини срца, ах колико је Света Евхаристија важна за дело нашег спасења. Нема ништа важније од општења са Божанском природом Господњом и његовом човечанском природом, када у покајању приступамо Телу и Крви Христовој. Заиста, шта може бити узвишеније и значајније за људски живот од ове Свете Тајне?“

„Понекад људи, трудећи се да се ваљано припреме за примање Тела и Крви Христове, кажу: Не могу често да се причешћујем, морам озбиљно да се припремим. Као што сам много пута рекао, ово је најмоћније ђавоље искушење које може утицати на људе. Ђаво успева, утичући на наше благочешће, да нас убеди да нема потребе да се причешћујемо, говорећи да нисмо довољно спремни. Можемо ли уопште бити довољно спремни да се причестимо Телом и Крвљу Господњом? Наравно да не! Шта је најважније учинити и шта је неизоставан услов за причешће, дотицање Тела и Крви Христове? То је кајање за наше грехе! И треба се кајати, наравно, не само на исповести. Сваки дан смо позвани на покајање. Колико је важно, када се дан заврши, анализирати све што се догодило тог дана, а пред иконом, тачније, пред самим Господом, да се покајемо за оно што смо урадили – како се каже, у журби.  То зато што често заборављамо своје грехе, али на крају дана тачно се можемо сетити свега. А ако будемо имали навику свакодневног приношења покајања Господу, онда ће приступање тајни Исповести за нас постати значајније, убедљивије и спасоносније, и, наравно, радосније причешћивање Телом и Крвљу Спаситеља“, нагласио је Предстојатељ Руске цркве.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru