Type Here to Get Search Results !

Две румунске цркве предложене за Унесков статус светског наслеђа


Две цркве у Румунији које дејствују стотинама година предложене су за уврштавање у Унесково светско наслеђе.

Министар културе Ралука Туркан изјавио је да је неколико културних и природних споменика уврштено на пробни списак Румуније, на коме су и црква Света Три Јерарха у Јашију и цркву Успења Пресвете Богородице манастира Куртеа де Арђеш, јавља новинска агенција Базилика.

У  остале предложене локације спадају два замка, неколико бивших комунистичких затвора и пећина у близини обале Црног мора.

Цркву Света Три Јерарха истоименог манастира у Јашију основао је 1637–1639. године принц Василе Лупу. Под окриљем ове манастирске установе радиле су штампарија и школа, која је касније постала Краљевска академија. Године 1970. манастир је затворен, а богослужења су служена само на њихов празник 24. јануара (нов. кал.). Црква је зановила свој пуни литургијски живот након пада комунистичког режима.

Црква Успења Пресвете Богородице у манастиру Арђеш подигнута је између 1514. и 1517. године по налогу светог Његоја Басараба, који је тада био владар Влашке. Црква се такође доводи у везу са анонимном легендом о Мештеру Манолеу. Манастир Куртеа де Арђеш служио је као модел за многе друге цркве које су касније подигнуте у Влашкој.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com