Type Here to Get Search Results !

Слава манастира Светог Василија Острошког у Бијељини

Манастир Светог Василија Острошког у Бијељини обиљежио је данас крсну славу. 


Тим поводом, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа зворничко-тузланског г. Фотија, Светом архијерејском Литургијом је началствовао Епископ новограчаничко-средњозападноамерички г. Лонгин, те господа умировљени архијереји канадски Георгије и средњоевропски Константин, затим архимандрит Гаврило (Стевановић) игуман Манастира Озрен, протојереј-ставрофор Љубо Богдановић, архијерејски намјесник бијељински; протојереј Ненад Ђурић, парох дворовски; протојереј Григорије Врачевић, парох бијељински; протођакони Немања Спасојевић и Лазар Илић, владичански ђакони, уз молитвено учешће високопреподобне игуманије Матроне настојатељице ове свете обитељи, сестринства манастира, као и друге сабраће свештеника и вјерног народ.

Умировљени епископ канадски Георгије је бесједи позвао српски народ да вазда буде снага и сила вјере Христове.

"И данас се у многим православним градовима и земљама руше светиње, али не бојмо се. Христос даје мир и Христос је рекао да ће основати Цркву своју којој ни врата пакла наудити неће. Уздајући се у његове ријечи и вјерујући у њих, нека благодат, милост и мир буде са свима вама у све вијекове", поручио је владика Георгије.

Владика је нагласио да су величанствена чуда која Бог да људима који га прослављају и да она свједоче о истинитости и чврстини вјере.

"Свети Василије је чудотворац и исцјелитељ, не само православнима, не само Србима, него свима који му приступају са вјером и љубављу", нагласио је умировљени епископ канадски Георгије у обраћању многобројним вјерницима.

У Светој литургији је учествовало и Српско пјевачко друштво "Србадија".

Светој архијерејској литургији су присуствовали и градоначелник Бијељине, г. Љубиша Петровић и Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске.

Свети Василије Острошки један је од најпоштованијих светитеља у српском народу који је и за живота био изузетно поштован.

Манастир у центру Бијељине који носи име овог светитеља, заштитника Епархије зворничко-тузланске, административно је сједиште Епархије.

У манастирском храму налазе се копија чудотоврне иконе Богородице Тројеручице, дар манастира Хиландара, покров са моштију Светог Василија Острошког, честица моштију Преподобног Сисоја Великог и честице моштију преподобних отаца Кијевско-печерске лавре.


Извор: Епархија зворничко-тузланска