Type Here to Get Search Results !

Нова научна истраживања потврђују да је Јерусалим био важан град под Давидом и Соломоном


Деценијама су археолози и историчари расправљали о томе да ли је библијски опис Јерусалима као великог и важног града у време царева Давида и Соломона (владао од приближно 1000. до 930. године пре Хр.) тачан или је, како су скептици сугерисали, библијски извештај нетачнан, а да ли је Јерусалим у то време био безначајан град или село? Велика нова научна студија проведена у Израелу потврдила је тачност Светог писма да је Јерусалим био велики, живахан град током овог периода, преноси  сајтCrosswalk.com.


Студију су провели Израелска управа за антиквитете, Универзитет у Тел Авиву и Вајцман институт. Користили су научне податке „да повежу догађаје који се помињу у Библији са археолошким налазима откривеним у Давидовом граду (најстаријем насељеном подручју Јерусалима)“.

„Нова студија баца светло на једно од дуготрајних питања о томе какав је Јерусалим био и колики је био под Давидом и Соломоном, и у потоњем периоду. Резултати нове студије указују да је град Јерусалим био континуирано насељен. током овог периода у различитим областима“, наводи се у саопштењу Израелске управе за антиквитете.

У оквиру студије научници су прегледали семенке грожђа, смокве, скелете слепих мишева и друге остатке пронађене на четири различита места ископавања у Давидовом граду - на источним и западним падинама.

„Мерење садржаја угљеника у органском материјалу и радиокарбонско датирање, у комбинацији са другим параметрима, омогућило је истраживачима да прецизно датирају многе налазе у Давидовом граду, наводи се у саопштењу за штампу.

Конкретно, истраживачи су користили древне прстенове дрвећа из Европе како би што прецизније приказали како нивои изотопа угљеника-14 у атмосфери варирају из године у годину.

„Ово је помогло, први пут, да се научно реконструише историја Јерусалима од 1200. године пре Хр. до владавине царева Давида и Соломона и до вавилонског ропства и заузимања и уништења Јерусалима од стране нововавилонског кара Навуходоносора II 586. пре Христа “, наводе аутори истраживања.

Према израелским новинама Хаарец, „научна истраживања пружају примамљиве назнаке да је Јерусалим већ био важан град и центар у данима Давида и Соломона, а не само село, као што већ дуго тврде научници који сумњају у историјску тачност Библије ".

Резултати истраживања објављени су у научном часопису PNAS , званичном часопису Националне академије наука САД.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Сrosswalk.com