Type Here to Get Search Results !

Саопштење за јавност Мисионарског одељења АЕМ


Овим путем обавештавамо стручну и ширу јавност Србије да је управа Дома омладине у Београду, дан после славе града Београда, без икаквог писменог обавештења, отказала простор за организовање трибине под називом „Пол и род – једна или две стварности, сагласје или могућност сукоба са самим собом“. Трибина је уредно заказана за 18. јун 2024. године, а њени организатори су, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Мисионарско одељење Архиепископије београдско-карловачке и Библијски културни центар.


Као учесници трибине су благовремено најављени др Биљана Пиргић, психијатар и дечији и адолесцентни психотерапеут и психоаналитичар, др Алексеј Тарасјев, научни саветник Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, др Марко Бенчић, специјалиста дечије хирургије и свештеник Стеван Јовановић, заменик председника Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке. Модератор трибине, ђакон др Александар Милојков, од стране суорганизатора је усмено обавештен да се панел отказује на захтев Секретаријата за културу града Београда због наводних мејлова неколицине ЛГБТ-активиста у којима су најављени протести због организовања овог академског дискусионог панела. Овим путем позивамо надлежне институције да реагују и одбране права и слободе грађана Србије, зајамчене Уставом, али и да утврде пуну истину у овом скандалозном случају отказивања једног академског скупа.

У времену када се слободно и у складу са законским прописима одржавају различите трибине и када се у Београду, уочи долазећег Видовдана, најављује одржавање скупа под насловом „Мирдита“ (!), забрањује се слободна реч свештеницима и угледним српским стручњацима на једну веома актуелну тему. Забрана је, притом, изречена и поред тога што је реч о мирној, толерантној и достојанственој размени мишљења и неговању културе дијалога и међусобног уважавања, што нам је данас више него потребно. Уосталом, о таквој врсти цивилизованог дијалога људи који различито мисле довољно сведоче досадашњи дискусиони панели Мисионарског одељења Архиепископије београдско-карловачке који су, све до ове скандалозне, недопустиве и незаконите забране, одржани управо у Дому омладине, на теме изазовâ вештачке интелигенције и односá Цркве и државе.  

Уколико се покаже да је поменути усмено дати разлог тачан, то би значило да групица заговорникâ насилног увођења џендер-идеологије у српско друштво има толику моћ да, противно правном поретку и вољи већине грађана Србије, управља Секретаријатом за културу града Београда, што је недопустиво. Да ли то значи да се Секретаријат за културу града Београда, забраном једне типично академске трибине, организоване у складу са свим савременим правно-цивилизацијским нормама, ставио у службу оних структура моћи које систематски и плански покушавају да разоре српску породицу, школу и друштво?

На велику жалост острашћених идеолога који стоје иза овог антицивилизацијског чина бруталне нетолеранције и крајњег примитивизма, а на радост свих цивилизованих и пристојних грађана који са пажњом прате рад Одсека за дијалог у јавној сфери Мисионарског одељења Архиепископије београдско-карловачке, планирана трибина ће ипак бити одржана, и то у истом термину, у уторак 18. јуна од 19 часова, у дворани парохијског дома цркве Светог Александра Невског, на Дорћолу (ул. Цара Душана 63 б). Целокупна панел-дискусија ће бити снимљена, а снимак ће бити трајно доступан за преглед на YouTube каналу Мисионарског одељења Архиепископије београдско-карловачке.


Мисионарско одељење

Архиепископије београдско-карловачке

У Београду, 15. јуна 2024.

Рубрика