Type Here to Get Search Results !

Храм Светог Саве: Литургија поред моштију Преподобног Јустина ћелијског


Овај значајан дан у православном календару, Недеља Светих Отаца Првог Васељенског Сабора, прослављен је свечаном светом Литургијом у Храму Светог Саве у Београду на којој је началствовао, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство викарни Епископ новобрдски г. Иларион, уз саслужење протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског заменика Владике Исихија; свештеника Александра Петровића из Чикага и братства светосавског Храма. 


Литургија је служена у недељу, 16. јуна 2024. године, и посвећена је сећању на Свете Оце који су учествовали на Првом васељенском сабору у Никеји 325. године, када су утврђени темељи хришћанске вере и одбрањено догматско учење о Господу Исусу Христу. Верници се моле за јединство Цркве и за чврсту веру, као што су је показали Свети Оци.

После прочитаног Еванђеља Владика Иларион обратио се сабраном верном народу и истакао да смо дошли у Храм да би смо се окренулио ка извору живота и да би се име Оца Небеског прослављало на земљи. Народ када се сабере, ту обитава и Господ. Ми смо овде дошли да бисмо били једно, да бисмо прослављали Бога, а сабрали смо се око кивота Светог Јустина Ћелијског који је дошао у Београд. Преподобни је писао књиге које су превођене, а његове речи су записиване и зато се из њега рађа слава цркве. Данас такође празнујемо спомен на Свете Оце који су учествовали на Првом васељенском сабору у Никеји 325. године. Они су исто изградили цркву борећи се са свим јересима и тешкоћама у том периоду.

Верници су у побожности целивали кивот са моштима Светог, који би вечерас требало да после Акатиста у Храму, буде испраћен у “своју кућу” манастир Ћелије.


Извор: Храм Светог Саве