Type Here to Get Search Results !

Десетине хиљада Београђана у Спасовданској литији

Ни јака киша није омела десетине хиљада Београђана да учествују у свечаној литији поводом славе свог града.


Још од синоћ, када су мошти Светог Јустина Ћелијског и икона Мајке Божје Знамење свечано дочекане и унесене у Вазнесењски храм, реке верних су притицале светињама на поклоњење. Тако је било и током данашњег дана када Црква слави Спасовдан – Вазнесење Господње, а град Београд своју крсну славу. Већ у раним поподневним часовима потез око Вазнесењског храма био је испуњен благочестивим народом. Убрзо су централне градске улице биле претесне за хиљаде и хиљаде верника којима ни снажан пљусак није био препрека да стану у непрегледну колону заједно са неколико стотина свештеника, елитним јединицама Војске и Полиције, члановима свих београдских црквених хорова и културно-уметничких друштава, вероучитељима и стотинама ученика београдских основних школа.

Звук звона Вазнесењског храма означио је долазак Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија под небо које су носили гардисти Војске Србије. У истим тренуцима на почасно место у литији постављене су мошти Преподобног Јустина Ћелијског и чудотворна икона Богородице Знамење. За предстојатељем Српске Православне Цркве у молитвеном поретку кренули су првојерарх Руске Заграничне Православне Цркве, Митрополит источноамерички г. Николај; загранични архијереји берлински и немачки Марко, монтреалски и канадски Гаврило, лондонски и западноевропски Иринеј и штутгартски Јов; као и српски епископи шумадијски Јован, горњокарловачки Герасим, аустралијско-новозеландски Силуан, ваљевски Исихије, хвостански Алексеј, новобрдски Иларион, јегарски и изабрани британско-ирски Нектарије, липљански Доситеј и топлички Петар. Одмах иза Његове Светости у литијском ходу били су председник Владе Републике Србије г. Милош Вучевић, председник Привременог органа Београда г. Александар Шапић, министар привреде гђа Андријана Месаровић, министар за бригу о породици и демографију гђа Милица Ђурђевић Стаменковски, министар без портфеља г. Ненад Поповић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама г. Владимир Рогановић, директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију г. Арно Гујон, саветник председника Владе г. Никола Бањац, државни секретар гђа Сања Лакић и надбискуп београдски Ладислав Немет.

Са благословом Његове Светости Патријарха, на челу Спасовданске литије са великим крстом Господњим у рукама био је г. Николај Станић из Дервенте, најбољи ученик Богословије Светог Саве у Београду, а за њим Оркестар Полиције који је дао посебан свечани тон крсном ходу. Прошавши улицама Кнеза Милоша и Краља Милана Спасовданска литија је застала на Тргу Славија, где је патријарх Порфирије прочитао зачало из светог Јеванђеља, а затим је преко Булевара ослобођења стигла до храма Светог Саве на Врачару, где је служен акатист Преподобном оцу нашем Јустину Ћелијском, после чега је духовни поглавар свих православних Срба, Светејши г. Порфирије, одржао беседу коју у целости можете прочитати ОВДЕ


Извор: Инфо-служба СПЦ