Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Призвани смо да срцем и умом тежимо ка богопознању


У недељу Слепога, 9. јуна 2024, у Светосавском храму у Краљеву служена је света архијерејска Литургија којом је началствовао Предстојатељ жичког трона Г. Јустина. Саслуживали су архимандрит Дамјан (Цветковић) и братство храма, уз молитвено учешће великог броја верника. Појали су истоимени хор овога храма, као и протопсалт Иван Трјаковић.

Након јеванђелског читања, наш Архијереј обратио се сабрању речима пастирске поуке у којима је истакао да је човек од Бога добио много дарова, међу којима је и дар вида. Између осталог, нагласио је:

– Поред чула којима сазнаје овај видљиви свет, човек је добио могућност да духовним чулима сазнаје нематеријални свет и приступа познању Бога. Догађај прогледање човека слепог од рођења није превасходно важан због исцељења физичког, већ због чина вере коју је слепи пројавио кроз сусрет са Истинитим Богом. Ми из овога црпимо поуку да смо призвани да срцем и умом тежимо ка богопознању. Као што је слепи прогледао у бањи силоамској, ми прогледамо духовно кроз Свету Тајну Крштења, Свету Тајну Исповести и светотајински живот Цркве Христове.

Направивши паралелу између новозаветног светотајинског дејства и обредног чина очишћења који се одиграо у силоамској бањи као пројава испуњења старозаветног богослужења у личности Христовој, Архијереј нас је поучио да свако добро које чинимо, чинимо благодаћу Божијом која се усељава у нас, уколико ка њој тежимо.


Извор: Епархија жичка